Valåret 2018

Barnsjuksköterska och politiker – det här är hennes hjärtefrågor

Barnsjuksköterska och politiker – det här är hennes hjärtefrågor
Barnsjuksköterskan Lena Klintefors skulle gärna se fler kolleger som engagerar sig politiskt.

Efter åtta år som landstingspolitiker i Blekinge är barnsjuksköterskan och socialdemokraten Lena Klintefors inte klar. Blir hon omvald i höst kommer hon driva frågan om palliativ hemsjukvård för svårt sjuka barn.

Till hösten ställer Lena Klintefors upp i landstingsvalet för socialdemokraterna i Blekinge för tredje gången. En av hennes hjärtefrågor handlar om de svårast sjukaste barnen som behöver palliativ vård.

Jobbar på barnavdelning

I sitt arbete på barnavdelningen vid Blekingesjukhuset i Karlskrona träffar hon svårt sjuka, döende barn som måste tillbringa sin sista tid i livet på sjukhus. Någon palliativ hemsjukvård för barn finns inte i Blekinge.

– Jag ser hur svårt det är för familjen och att barnen inte vill vara på sjukhus sista tiden i livet, men det finns inga alternativ idag. Om jag sitter kvar nästa år skulle jag vilja driva frågan om sjukhusansluten hemsjukvård för barn.

Hon har arbetat som sjuksköterska sedan 1990 och jobbade många år inom kirurgisk vård. För snart tjugo år sedan läste hon specialistutbildningen till barnsjuksköterska och har sedan dess arbetat på barnavdelningen på Blekinge sjukhus.

Några jobbturer till Norge har det också blivit under åren. Där gick hon bland annat en vidareutbildning inom lymfterapi. Det är en arbetsuppgift hon behållit och idag arbetar hon halvtid på barnavdelningen och halvtid som lymfterapeut på lymfmottagningen.

Blev tillfrågad

För tolv år sedan blev hon tillfrågad av en bekant hemma på ön Hasslö i Blekingeskärgården där hon bor om hon inte ville engagera sig inom Socialdemokraterna. Varför inte tänkte hon och tackade ja utan att ha några egentliga förväntningar alls på hur det skulle bli.

Sedan dess har hon suttit som ersättare i funktionsstödsnämnden i Karlskrona kommun. I dag är hon ersättare i landstingsfullmäktige och ersättare i psykaiatri-och habliteringsnämnden.

Att vara politiskt aktiv tar mycket tid. För det mesta är det givande, men ibland kan det vara frustrerande. Vissa frågor ältas gång på gång, som att det är för många hyrläkare i landstinget. Det pratade man om redan när Lena Klintefors började, men inget har direkt hänt sedan dess. Det kan vara frustrerande menar hon.

Tycker fler borde testa

Det händer att hon hör sina egna argument hos sina partikolleger eller för all del även hos meningsmotståndare.

– Det är en svindlande känsla. Tänk att de faktiskt lyssnade på mig, det är häftigt. Det borde fler som jobbar på golvet i vården testa, säger Lena Klintefors.

En annan fråga som ligger Lena Klintefors nära är miljön och vikten av att begränsa användandet av skadliga plastmaterial. Som skärgårdsbo ser hon dagligen plastskräp i havet och är orolig för hur det påverkar naturen och djuren.

Balans mellan politik och fritid

Med två deltidsjobb och det politiska engagemanget har hon inga sysselsättningsproblem. På semestern däremot vill hon göra så lite som möjligt, inte ha några tider att passa och bara vara.

Nu återstår några veckors nattarbete innan det blir dags för Lena att vara ledig och ladda inför valet i höst. 

Läs fler intervjuer med dina kolleger som engagerat sig politiskt.

Blekinge

  • Blekinge är till ytan Sveriges näst minsta landskap med knappt 160 000 invånare. Här finns ett sjukhus, Blekingesjukhuset som består av två enheter, en i Karlshamn och en i Karlskrona.
  • I landstinget finns också 21 vårdcentraler och sammanlagt har landstinget drygt 5 000 medarbetare.
  • Landstinget styrs av Socialdemokraterna i koalition med Moderaterna.
  • Från den 1 januari 2019 går landstinget och region Blekinge ihop och bildar Region Blekinge.

Vårdfokus politikerintervjuer

Det finns 378 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor på partiernas valsedlar till landstingsvalet i höst.

  • 316 sjuksköterskor
  • 40 barnmorskor
  • 18 biomedicinska analytiker
  • 4 röntgensjuksköterskor

Varför har de valt att engagera sig politiskt och hur mycket kan de påverka politiken?

I en serie artiklar fram till valet intervjuas de i Vårdfokus.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida