Arbetstider

Bästa nattavtalet har slutits i Mjölby

Bästa nattavtalet har slutits i Mjölby
Mjölby kommun tänker på sjuksköterskornas hälsa och erbjuder villkor som ger tid till återhämtning. Arkivbild: Colourbox

Glesare natturer och en arbetsvecka på 27 timmar. "Det här är möjligen landets bästa nattavtal", säger Pia Molander, ombudsman vid Vårdförbundets avdelning i Östergötland.

Kommunen har gått med på en kvot som överstiger den på 1,4 – 14 timmars kompensation för 10 timmars nattarbete – som var Vårdförbundets centrala yrkande inför att det nya avtalet skulle skrivas med SKL i slutet på förra året. Mjölby kommuns tre nattarbetande sjuksköterskor får ett avtal som innebär en kvot på 1,42.

– Det här är en kommun som ligger i framkant. Arbetsgivaren har arbetat fram avtalet om arbetstider tillsammans med våra medlemmar och erbjuder den högre kvoten för att de värnar om deras hälsa, säger Pia Molander.

Tid för återhämtning

Det lokala avtalet innebär glesare natturer, och tid för återhämtning mellan arbetspassen. Arbetsveckan för de nattarbetande sjuksköterskorna kommer att bli knappt 27 timmar – vilket alltså räknas som heltid.

– Det gäller visserligen få medlemmar men vi tycker det är viktigt att kunna visa att det finns arbetsgivare som tänker på de anställdas hälsa. Alltför ofta ser vi exempel på att våra medlemmar inte orkar arbeta heltid när de arbetar natt, säger Pia Molander.

Verksamhetschefen för socialförvaltningens hälso- och sjukvård i Mjölby, Hans Karlsson, är själv sjuksköterska till professionen och vet vad det innebär att jobba natt. Han ser avtalet med Vårdförbundet som ett ”win-win”-avtal.

Slipper krångel

– Sjuksköterskorna är nöjda och vi slipper administrativt krångel med att låta samtliga 16 sjuksköterskor som går på schema dela på natturerna. Genom att erbjuda de här villkoren har vi lyckats rekrytera tre personer till nattjänster, säger han.

Så även om kommunen har sjuksköterskornas välbefinnande för ögonen handlar det också om att slippa lägga ner tid och arbete på att försöka rekrytera ny personal.

– Om vi måste övertala personal som inte vill jobba natt att göra det kommer de att se sig om efter nya jobb. Det går inte att rekrytera till natten med sämre villkor än de vi erbjuder, säger Hans Karlsson.

Avtalet träder i kraft den 1 maj.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida