Bättre mat med prat

Ambitionen är hög, alla sjuksköterskor i hela Sverige ska mobiliseras för att ge befolkningen sunda levnadsvanor. Det är vad Socialstyrelsen och Sjuksköterskeföreningen hoppas.

Enligt Socialstyrelsen har var femte i Sverige ohälsosamma matvanor. Vår kost innehåller för mycket energi och för lite näring. Vi behöver äta mer frukt, grönsaker, grova spannmålsprodukter och fisk. Dessutom har 14 procent av befolkningen ett riskbruk av alkohol.

De nya riktlinjerna för sjukdomsförebyggande metoder, och tillämpningen av dessa, ska nu spridas. Svensk sjuksköterskeförening har mobiliserat erfarna och kunniga sjuksköterskor för uppdraget. Målet för delprojektet Om mat och alkohol är att till slutet av 2014 ha nått alla sjuksköterskor i hela landet som i sin tur ska kunna ha ett patientcentrerat samtal om matvanor. Men de är inte ensamma på vägen dit; yrkesorganisationerna, sektioner och nätverk, är engagerade och kommer att föra budskapet vidare och Socialstyrelsen gör en webbutbildning som man kan jobba med på hemmaplan.??

Tillsammans med kolleger ansvarar distriktssköterskan Gerda Adelgren för delprojektet mat och alkohol. ?

— Om 120 000 sjuksköterskor tar upp mat- och alkoholvanor på ett sätt som inspirerar människor så kommer budskapet att nå en väldigt stor del av befolkningen. Vi arbetar inom områden där behovet är som störst och har naturligt kontakt med människor i hela livscykeln, säger hon. ?

Arbetet ska baseras på evidens och Livsmedelsverkets rekommendationer. Det finns också praktiska hjälpmedel som tallriksmodellen och en matdagbok där patienterna kan anteckna vad de äter och få sina vanor kartlagda. Att välja ”Nyckelhålsmärkt” är ett enkelt och bra tips.

Eftersom det kan vara svårt att prata om alkohol kan kopplingen till matvanor underlätta, vilket är relevant eftersom alkohol innehåller mycket kalorier. Handlar det om riskbruk ska sjuksköterskan kunna ge råd om minskad konsumtion.

Men frågor om matvanor och alkohol ska inte alltid ställas, anser Gerda Adelgren.

— De ska tas upp i ett sammanhang, när det har med livsstilen att göra eller när levnadsvanorna påverkar det man söker vård för; om blodfetterna är höga, blodtrycket ökat, om patienten röker, har sömnsvårigheter eller är nedstämd. Men det är viktigt att respektera ett nej, det handlar om patientens autonomi.

Målet med projektet är att alla sjuksköterskor ska kunna identifiera patienter med ohälsosamma matvanor och riskbruk av alkohol. De ska också ha den kunskap som behövs för att ha ett patientcentrerat samtal utifrån patientens behov eller kunna hänvisa till rätt vårdnivå.

För att gå i land med det kommer Gerda Adelgren och hennes kolleger i projektet att ta fram praktiska verktyg, till exempel en manual för hur man kan lägga upp ett samtal kring mat och alkohol. Ambitionen är att alla sjuksköterskor som möter patienter ska få informationen.

När patienten behöver mer ingående råd och stöd för att ändra mat- eller alkoholvanor krävs ett samtal som ska bygga på evidensbaserade samtalsmetoder, till exempel motiverande samtal eller kbt.

Fakta

Projektet är ett regeringsuppdrag till Socialstyrelsen som i sin tur har vidarebefordrat det till yrkesorganisationerna, bland andra Sjukgymnasternas riksförbund. Svensk sjuksköterskeförenings uppdrag Sjuksköterskors samtal om levnadsvanor omfattar delprojekten: Om mat och alkohol, Om fysisk aktivitet, Vid vård av personer med cancer, Om sjuksköterskans roll, Vid psykisk ohälsa hos vuxna och Om tobak.

Länk till projektet:
www.swenurse.se/Levnadsvaneprojektet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida