Ber om ursäkt för annonsen om ”tv-seriesnygga” sjuksköterskor

Ber om ursäkt för annonsen om ”tv-seriesnygga” sjuksköterskor
Södersjukhuset tycker inte om att Vårdfokus visade hur en "tv-seriesnygg" sjuksköterska kan se ut på bild. Arkivbild: Mostphotos

Chefsjuksköterskorna på Södersjukhuset beklagar nu om annonsen med "tv-seriesnygga" sjuksköterskor har sårat människor och skapat en skev bild av sjukhuset. De anser samtidigt att annonsen har förvrängts till något sexistiskt och omodernt av medierna.

24 februari 2012

Efter Vårdfokus inledande artikel om att Södersjukhuset söker sjuksköterskor som är ”tv-seriesnygga” eller ”söderhipsters” och dessutom har humor har debatten varit intensiv och många har varit kritiska. På Dagens nyheters debattsida ber chefsjuksköterskorna nu om ursäkt.

Sjuksköterskorna skriver i debattartikeln att deras bild av en sjuksköterska är en professionell, kompetent, ansvarsfull och välutbildad person. Men i mediernas rapportering har den bilden förvrängts till något sexistiskt och omodernt.

Chefssjuksköterskan Mats Glaser menar att rubriken måste ses i sitt sammanhang, att orden ”tv-seriesnygg” och ”söderhipsters” var en hedersbetygelse från en nöjd patient. Han medger dock att denna förklaring inte fanns med i den ursprungliga annonsen, utan tillkom först efter att Vårdfokus uppmärksammade den.

Ni anser att medierna har förvrängt er bild av en sjuksköterska. Men har inte ni ett eget ansvar i den här frågan?

– Jo det är klart att vi har det. Där är många aktörer som har ett ansvar, allt ifrån vi som gjorde platsannonsen till de som kommenterar den och skriver om den. Vi publicerar inga bilder i anslutning till annonser. De bilder som nu publiceras på olika nätsajter är i stil med den ni har haft på Vårdfokus, och det är något jag själv som sjuksköterska inte känner igen mig i. Det är intressant att man redaktionellt väljer just den typen av bilder, säger Mats Glaser.

Ni skriver också att en branschorganisation har bidragit till den här bilden. Men det är väl Vårdfokus och inte någon branschorganisation som har skrivit om det här?

– Jag har inget svar till dig på den frågan.

Vårdfokus har tidigare berättat att få har sökt sommarvikariaten på just Södersjukhuset. Det är ett resultat av en generell brist på arbetskraft, men också att blivande sjuksköterskor ställer krav på höjda ingångslöner. Efter den omdiskuterade annonsen har intresset för att söka jobb på Södersjukhuset minskat än mer, enligt Hanna Rönnell, Vårdförbundets förtroendevalda på sjukhuset, som har blivit kontaktad av upprörda sjuksköterskestudenter. I debattartikeln i DN i dag nämner chefsjuksköterskorna ingenting om just lönerna som orsak till att de har svårt att få sommarvikarier.

Var annonsen ett sätt att få in sjuksköterskor utan att höja ingångslönerna?

– Nej, men antalet sökande är märkbart färre i år jämfört med tidigare år, säger Mats Glaser.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida