Bergsklättrare som brinner för att hjälpa för tidigt födda barn

Bergsklättrare som brinner för att hjälpa för tidigt födda barn
Tanken på de tidigt födda barnen peppar inför bestigningen av Kilimanjaro. – Det blir en utmaning att klara syresättningen, precis som det är för barnen. Men de klarar det, då måste jag också göra det! Foto: Privat.

Genom att bestiga Kilimanjaro och blogga om äventyret samlar sjuksköterskan Sophia Ljung Konstantinidou in pengar till förmån för prematura barn.

Från början var hon livrädd för att klättra i berg, men hängde med för att få träffa sin blivande man.  Nu tycker Sophia Ljung Konstantinidou att det är det roligaste som finns, tillsammans med arbetet som sjuksköterska med för tidigt födda barn.

Har startat insamling

I sommar kombinerar hon sina intressen, och samlar in pengar till förmån för barnen i samband med att hon bestiger Kilimanjaro på bröllopsresan i juli. Äventyret kan man följa på hennes blogg.

– Trots att vart tionde barn som föds i Sverige behöver vård på neonatalavdelning är det många föräldrar som inte är beredda på att deras nyfödda kan hamna hos oss. Det här är en möjlighet att sprida lite kunskap.

Allt fler överlever

För de allra flesta barn som kommer till neonatalavdelningar går det bra. De kan behöva andningsstöd någon timme efter födseln eller hjälp med näring efter en långdragen förlossning som tagit på krafterna. Andra barn stannar i flera månader.

– Nu när fler och fler tidigt födda barn överlever finns behov av mer kunskap bland annat på BVC och i skolan. Utvecklingen inom neonatalvården går snabbt framåt.

Organisationerna Tummeliten och Prematurförbundet arbetar för att sprida information om för tidigt födda barn. Det är till dem pengarna i Sophia Ljung Konstantinidous insamling går.

Brinner för nyfödda barn

Själv kombinerar hon arbetet på Sachsska barnsjukhuset i Stockholm med specialistutbildning till barnsjuksköterska med neonatologiinriktning.

– Det finns mycket att lära. Arbetet innehåller både mer intensivvårdsinriktad verksamhet och känslosamma stunder där föräldrar till exempel får hålla i sitt barn för första gången.

– Antingen trivs man med att arbeta med det här, eller så gör man det inte. Jag brinner för det och tror att jag kommer arbeta med nyfödda barn i många år.

Fakta

  • Namn: Sophia Ljung Konstantinidou
  • Yrke: Sjuksköterska på neonatalavdelningen på Sachsska barnsjukhuset
  • Ålder: 26 år
  • Gör: Bestiger Kilimanjaro, Afrikas högsta berg, och samlar in pengar till förmån för tidigt födda barn.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida