Besparingar drabbar distriktssköterskor i Östersund

Besparingar drabbar distriktssköterskor i Östersund
Besparingarna motsvarar tolv distriktsskötersketjänster. Foto: Ulf Huett

Besparingskravet på primärvården i Jämtland skulle bland annat innebära att tolv distriktsskötersketjänster försvinner. Förslaget är ett hot mot den medicinska säkerheten.

Det menar de medicinskt ledningsansvariga läkarna vid hälsocentralerna i Östersunds kommun. I ett brev till landstingsledningen och politikerna slår de larm om det allvarliga i situationen och uppmanar de ansvariga att tänka efter innan de fattar sitt beslut. Det skriver Östersunds-Posten.

För 2010 ska primärvården i Jämtland spara 36 miljoner kronor, varav 20 miljoner i Östersunds kommun.

– Det har tagit lång tid att bygga upp primärvården i Östersund så att man får den personal man behöver, men det går också snabbt att rasera, säger distriktsläkaren Viveka Norlund-Elmroth.

Läkarna pekar på att med färre anställda inom primärvården kommer man bli tvungna att säga nej till patienter och hänvisa dem till specialistsjukvården i Östersund, vilket blir dyrare.

– Om man tar bort var fjärde distriktsläkare, var fjärde distriktssköterska och en hel del annan personal så kommer det naturligtvis att påverka vården i mycket hög grad, säger distriktsläkaren Mikael Lilja till Östersunds-Posten.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida