Besvikna distriktssköterskor i Gävleborg hotar säga upp sig

Snart kan Ockelbo och Hofors stå utan distriktssköterskor. I dag gick de kritiserade förändringarna i hemsjukvården igenom som bland annat innebär mer ensamarbete och dåligt betald beredskap på kvällar och helger. "Nu finns en uppenbar risk att vi säger upp oss", säger Monica Andersson, på hälsocentralen i Ockelbo.

Som Vårdfokus tidigare har rapporterat håller hemsjukvården i Gävleborg på att organiseras om vilket innebär att den största delen går över i kommunal regi. För distriktssköterskorna innebär det bland annat att de måste vara beredda att åka ut på hembesök på kvällar och helger med en ersättning på 16 kronor i timmen, högre på helgerna.

När distriktssköterskorna i Ockelbo och Hofors hotade med att säga upp sig erbjöd landstinget 400 kronor extra för vardagsnätterna, men fick nobben.

Förslaget klubbat

I dag beslutades att förändringarna ska gå igenom i alla fall, vilket innebär att hoten om uppsägningar kan bli verklighet.

– Det finns en sådan oerhörd besvikelse att risken är uppenbar att vi skrider till verket. Men först ska vi sätta oss ner i lugn och ro och titta på detta. Formuleringarna är så luddiga att de väcker många nya frågor, säger Monica Andersson, distriktssköterska på hälsocentralen i Ockelbo och fackligt förtroendevald på arbetsplatsen.

Förändringen ska prövas i tre veckor och sedan utvärderas.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida