Biva-förhandlingarna tar paus till på fredag

Biva-förhandlingarna tar paus till på fredag
– Vi har haft ett bra samtal, säger Vårdförbundets förhandlare om gårdagens möte med sjukhuschefen. Foto: Anders Olsson

I går eftermiddag återupptogs förhandlingarna mellan Vårdförbundet och Region Skåne kring biva-sjuksköterskorna poänglönemodell. Vårdförbundets förhandlare Joakim Arnsberger är förtegen om läget, men säger att parterna haft ett bra samtal. Nästa möte hålls i morgon, fredag.

Det var i måndags som sjukhuschefen vid Skånes universitetssjukhus, Jan Eriksson, skickade en förhandlingsframställan till Vårdförbundet där han uttryckte en önskan om att återuppta de tidigare avslutade förhandlingarna kring specialistsjuksköterskornas villkor på barninstensiven, biva, i Lund.

Ajournerade till fredag

På måndagen träffades parterna för att ömsesidigt gå igenom förutsättningarna för ett nytt avtal. I går kväll träffades de igen. Denna gång för att påbörja de regelrätta förhandlingarna.

Om Jan Eriksson hade med sig ett ett konkret bud eller inte vill Vårdförbundets förhandlare Joakim Arnsberger i dag varken dementera eller bekräfta. Men de hade mycket att prata om.

– Det blev sent i går. Jag var hemma först vid tio. Vi ajournerade oss och tog paus till fredag, då nästa möte hålls. Mer än så kan jag inte säga, säger han till Vårdfokus.

Förutom Jan Eriksson och Joakim Arnsberger närvarade chefen för arbetsgivarfrågor, Katarina Reimhagen, Region skånes förhandlare Klas Dejby samt ett par av Vårdförbundets förtroendevalda vid mötet. Enligt Joakim Arnsberger ska samtalet ha flutit på bra. ­

– Det var ett bra möte, säger han.

Känsligt läge

Några detaljer kring vad som sades vill han däremot inte gå in på.

Även Mats Runsten, Vårdförbundets ordförande i Skåne, avböjer att kommentera det nuvarande förhandlingsläget.

– Vi jobbar för högtryck för att lösa detta. Men förhandlingarna är inne i ett så pass känsligt läge att båda parter kommit överens om att inte säga något till medierna om vad som händer. Det åtagandet tänker vi hålla, säger Mats Runsten.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida