Blodgivare

Blodcentralerna uppmanar semesterfirare att ge blod

Blodcentralerna uppmanar semesterfirare att ge blod
Biomedicinska analytikern Pernilla Karlefors arbetar på blodcentralen i Örebro. Foto: Malin Joelsson

I dag på den Internationella blodgivardagen uppmanas blodgivare att ge blod innan de tar sommarledigt eller under sin semester. För även om de flesta som arbetar tar ledigt gör inte sjukvården det.

– På somrarna rör folk på sig på ett annat sätt under sin ledighet. Det blir ofta lite kritiskt för oss eftersom det kan vara svårt att få tag på tillräckligt med givare, säger Pernilla Karlefors, biomedicinsk analytiker vid blodcentralen på universitetssjukhuset i Örebro.

Internationella blodgivardagen, World blood donor day, är ett initiativ av Världshälsoorganisationen, WHO, som genom dagen vill rikta ett tack till världens alla blodgivare. Temat i år är ”Blood connects us all”.

Kom ihåg innan semestern

Blodcentralerna i Region Örebro tar samtidigt tillfället i akt att via de lokala medierna påminna alla blodgivare i länet om att deras blod behövs även under sommaren.

Många reser bort och passar då samtidigt på att ta en paus från blodgivningen. Därför uppmanas de att passa på och lämna blod innan de påbörjar sin semester, eller om de finns kvar i länet att under sin ledighet ta sig till blodcentralen.

– Visserligen genomförs inte så många planerade operationer under sommaren, men folk blir akut sjuka och på somrarna inträffar en del trafikolyckor ute på vägarna, säger Pernilla Karlefors.

Podcast med sjuksköterska

För dem som reser bort kan det vara svårare att hitta en blodcentral som på kort tid kan ta emot deras blod. I Sverige finns ett nätverk av blodcentraler som tillåter den som en gång godkänts som blodgivare att även lämna blod i ett annat län. Men det gäller att kolla med blodcentralen, för hittills är det bara ett tiotal län som ingår i nätverket, varav Örebro är ett. Att bli registerad som ny blodgivare tar i regel cirka fyra veckor.

Den som vill boka tid för blodgivning gör det enkelt via geblod.nu eller genom att ringa närmsta sjukhus och be att bli kopplad till någon av blodcentralerna i länet.

Blodgivningen i Sverige uppmärksammar också den Internationella blodgivardagen genom att lansera en podcast om blodgivning, producerad av sjuksköterskan Jennifer Mattsson vid blodcentralen i Malmö. (Se fältet för länkar i anslutning till artikeln).

Fakta om blodgivning

I Sverige gav 219 322 personer blod under 2015.

Under 2015 nyanmälde sig 45 435 personer som blodgivare, vilket är en minskning med sex procent jämfört med 2014.

Cirka 100 000 patienter inom sjukvården i Sverige fick en eller flera blodtransfusioner under 2015.

Varje dag går det åt drygt 1 000 påsar blod.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida