rekrytering

Börja jobba i en glesbygdskommun – få 100 000 extra

Börja jobba i en glesbygdskommun – få 100 000 extra
Inlandskommuner i Norrland som Ånge och Sollefteå lockar med bonus för att sjuksköterskor ska vilja flytta dit. Arkivbild: Mostphotos

För att locka sjuksköterskor att börja jobba i Ånge erbjuder kommunen nu en flyttbonus på 100 000 kronor till den som stannar fem år. Sollefteå har prövat samma sak med gott resultat.

– För kommuner i inlandet utan egna akademiska utbildningar är det svårt att rekrytera. Det är konkurrens om akademiskt utbildad personal och vi måste kunna hävda oss.

Det säger Sten-Ove Danielsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Ånge kommun, till Sveriges Radio P4 Västernorrland.

Han berättar att när Ånge kommun öppnade ett nytt demensboende kunde bara hälften av de 15 platserna öppnas på grund av att det saknades sjuksköterskor.

Nu har kommunen alltså tagit ett beslut om att erbjuda 100 000 kronor i flyttbonus till sjuksköterskor, distriktssköterskor, fysioterapeuter och arbetsterapeuter, som stannar i kommunen i fem år. Pengarna betalas ut successivt med en extra inflyttningspremie på 30 000 kronor till den som bosätter sig i Ånge, men ges även till de som väljer att pendla till orten.

I januari införde Sollefteå kommun en liknande bonus. Satsningen har varit lyckad berättade kommunalrådet Åsa Sjödén (S) för SVT Västernorrland tidigare i sommar.

I maj var 15 kontrakt skrivna och till hösten ska Sollefteå kommun kunna klara sig utan hyrsjuksköterskor.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida