Brittiska sjuksköterskor och barnmorskor redo för strejk

Brittiska sjuksköterskor och barnmorskor redo för strejk
–Lönebudet är inte accceptabelt, säger Cathy Warwick, ordförande för barnmorskornas yrkes- och fackförbund i Storbritannien. Foto: RCM

Tar till stridsåtgärder i protest mot lågt lönebud.

30 september 2014

Brittiska sjuksköterskor kommer att strejka den 13 oktober –  tillsammans med annan personal i sjukvården, som sjukvårdsbiträden och vaktmästare. Nu ansluter sig även barnmorskorna till 4-timmars strejken. Det beslutade barnmorskornas yrkes- och fackförbund, The Royal College of Midwives, i går vid en röstning.

– Resultatet blev ett rungande ja. Det skulle inte kunna sända en tydligare signal om vårt missnöje i den här frågan, säger Cathy Warwick, ordförande i The Royal College of Midwives.

En procents lönehöjning

Fackföreningen har 26 000 medlemmar. Tidigare i veckan har sjuksköterskor och sjukvårdspersonal i fackförbunden Unison och Unite röstat för en strejk. Dessa har tillsammans omkring 400 000 medlemmar.

Strejken är en protest mot det beslut ministrar tagit om att ge 1 procents lönehöjning för anställda inom National health service, som inte har avtalade lönehöjningar kopplade till utvecklingsuppdrag. Ungefär hälften av de anställda har dessa tjänster, som är tänkta att uppmuntra en ökad kompetens, och innebär en lönehöjning på 3 procent om året.

Beslutet går emot rekommendationen från den oberoende kommittén för löneöversyn. Dessa förordade en höjning för alla.

Ingen övertid

Barnmorskorna röstade, liksom tidigare sjuksköterskorna, också med stor majoritet för fortsatta stridsåtgärder de fyra dagar som följer på strejken. Det innebär att de inte kommer att arbeta övertid, att de tar ut sina avtalade raster och endast göra sitt eget jobb. De kommer inte inte heller att täcka upp för vakanser

Det är första gången på 32 år som brittisk sjukvårdspersonal strejkar på grund av lönen. För barnmorskorna är det första gången i fackföreningens 133-åriga historia.

– Det finns fortfarande tid att komma tillbaka till förhandlingsbordet. Vi ska träffa arbetsgivarna och diskutera vår strejk och försäkra oss om att mödrar och barn inte blir utsatta för risker, säger Cathy Warwick.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida