vårdpolitik

Budgetsatsning ska ge mer pengar till specialistsjuksköterskor

Budgetsatsning ska ge mer pengar till specialistsjuksköterskor
Nästa vecka lägger regeringen fram budgeten som bland annat innehåller satsningar på karriärtjänster för specialistsjuksköterskor och pengar till barn- och ungdomspsykiatrin. Foto: TT

Regeringen föreslår en satsning på karriärtjänster för specialistsjuksköterskor med 100 miljoner kronor årligen i den kommande budgeten.

12 september 2019

Pengarna till karriärtjänster finns med i höstbudgeten som regeringen förhandlat fram tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna. Det handlar om 100 miljoner kronor per år från och med 2020 och det blir upp till regioner och kommuner att besluta om hur de ska fördelas.

– Det här är ett första steg och det kommer inte att räcka. Det kommer att krävas en påbyggnad. Staten behöver ta ett nationellt ansvar när vi ser att andelen specialistsjuksköterskor sjunker, säger Centerledaren Annie Lööf, till Dagens Nyheter.

Centerpartiet har tidigare föreslagit en satsning på 400 miljoner kronor per år till karriärtjänster. Det skulle räcka till 5 000 kronor mer i månaden för 5 000 specialistsjuksköterskor. Med samma beräkning skulle alltså den nu beslutade satsningen på 100 miljoner årligen räcka till 5 000 kronor mer i månaden för 1 250 specialistsjuksköterskor.

Pengar till barn- och ungdomspsykiatrin

I regeringsförklaringen tidigare i veckan utlovade statsminister Stefan Löfven satsningar på hälso- och sjukvården. Hur mycket pengar det handlar om och vad det ska gå till presenteras i detalj när regeringen lägger fram hela sin budget på onsdag i nästa vecka.

Men det är vanligt att de olika partierna som står bakom överenskommelsen i förväg presenterar olika satsningar. En annan sådan satsning som presenterades i går är en förstärkning av barn- och ungdomspsykiatrin.

100 miljoner kronor per år 2020-2022 ska användas till ökad tillgänglighet och förbättrad vård inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida