Prognos

Cancer väntas öka dramatiskt

Cancer väntas öka dramatiskt
Hudcancer är en av de cancerformer som beräknas öka mest. En tredjedel av cancer går att förebygga, tex genom att sola mindre och sluta röka. Arkivbild: Mostphotos

Antalet personer som får cancer ökar snabbt. Det beror på att vi blir fler och äldre. Fram till år 2040 beräknas en ökning med 86 procent.

3 februari 2016

År 2040 beräknas 100 000 få en cancerdiagnos, jämfört med 60 000 år 2014. Det visar en ny prognos som Folkhälsomyndigheten tagit fram tillsammans med Cancerfonden.

– Att cancerfallen ökar beror på att vi blir fler och äldre. Vården blir också allt bättre på att upptäcka cancer till exempel genom screeningprogram, säger Jan Zedenius, chefsläkare och medicinskt sakkunnig på Cancerfonden.

Prognosen visar också att om 25 år kommer närmare 640 000 personer leva med cancer som de fått de senaste 10 åren. Det är en dryg fördubbling mot idag.

– Forskning leder till att vi vet mer och mer om varje tumörform, behandlingar skräddarsys och blir allt effektivare. Fler blir botade eller lever länge med kronisk cancer. Det ger hopp, säger han.

Malignt melanom är en av de cancerformer som enligt prognosen kommer öka mest.

– Det är oerhört viktigt att vi jobbar med att bryta våra osunda solvanor.

Bröstcancer kommer också att öka och beräknas 2040 vara en lika stor grupp som prostatacancer. Även tarmcancer ökar kraftigt, samt lungcancer hos kvinnor.

Viktiga faktorer för att minska risken för cancer är att inte röka, vara försiktig i solen, vardagsmotionera, dricka måttligt med alkohol och äta en hälsosam kost.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida