Charlie löste hygienproblemen

Charlie löste hygienproblemen
Carina Flodmans stickstativ har lett till en mycket bättre arbetsmiljö.

En dag tröttnade Carina Flodman på att släpa med sig den stora stickvagnen varenda gång hon skulle gå in till en patient. Det blev starten på en lyckosam utveckling.

3 september 2014

Vagnen, där alla nödvändiga atti­raljer finns, tar stor plats inne hos patienterna och står därför lite vid sidan av. För att kunna ta prover måste sjuksköterskan lägga ifrån sig det hen behöver. Sängbordet är inte något bra alternativ, där står ofta både mat, urinflaskor och annat. Då blir det lätt att man lägger det som behöver vara nära, som rör, butterfly och spritsuddar, i sängen.

— Det var ett problem, det måste ju vara rent och hygieniskt. Men det fanns ingen bra plats för rena saker, bara den klumpiga och höga stickvagnen, som är svår att nå när jag sitter ner vid patientens säng, berättar sjuksköterskan Carina Flodman, som är avdelningschef på njurmedicinkliniken, Centralsjukhuset i Karlstad.

?I flera år hade hon funderat på att arbetssättet inte var bra, men inte hur det skulle kunna bli bättre. För två och ett halvt år sedan, när Carina Flodman kom i kontakt med innovationsprojektet ”Vivan”, berättade hon om bjässe-stickvagnen på avdelningen. Det ledde till ett samarbete med företaget där hennes idé utvecklades.?

Resultatet, det nya stickstativet Charlie, är ett halvt droppstativ som har en rostfri bricka och två korgar, allt höj- och sänkbart. Det gör hanteringen med stickstativet mycket mer ergonomisk än med den gamla vagnen. Med är också en behållare för avfallspåse och en för stickande och skärande material. Nu tar sjuksköterskorna bara med sig det de behöver vid varje tillfälle och spritar Charlie efter användning, vilket fungerar mycket bättre än tidigare. ??

Carina Flodmans stickstativ har lett till en mycket bättre arbetsmiljö. Flera enheter på andra håll har hört av sig och nappat på idén.?

På frågan om hon har något nytt projekt på gång blir svaret ”njaej, men det är kul att lösa problem”. Och problem som behöver lösas finns det alltid, så visst har hon något i tankarna. ?

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida