Akademisk specialistutbildning

Chefen drev på om betald specialistutbildning

Chefen drev på om betald specialistutbildning
My Eklund fick loss pengar till betald specialistutbildning redan förra året. Nu har hon också lyckats få till ett avtal om akademisk specialistutbildning med Vårdförbundet i Östergötland.

My Eklund Saksberg, områdeschef för hemtjänsten i Kinda, har sedan länge drivit frågan om att sjuksköterskorna i kommunen bör få sin specialistutbildning betald. Nu finns ett så kallat AST-avtal med Vårdförbundet.

– Det har tagit några år att skaffa förståelse för att det här behövs i kommunen, att vi behöver kompetensen, både nu och i framtiden, säger My Eklund Saksberg som själv är sjuksköterska och sedan tre år är chef för hemsjukvården i lilla Kinda i Östergötland.

Hon anger två huvudskäl till varför hon tycker att Vårdförbundets modell med kollektivavtalad och betald akademisk specialistutbildning, AST, är så viktig. Hon tycker dels att det är ett samhällsansvar att se till att det finns tillräckligt med specialistutbildade, dels att det behövs för att locka sjuksköterskor att söka jobb i kommunen.

Omräknat till heltider finns det i dag 14 sjukskötersketjänster i Kinda. Endast en av sjuksköterskorna har en specialistutbildning med kompetens att ta hand om äldre och multisjuka i kommunal hemsjukvård.

Men flera är nu på gång. Sedan i höstas har My Eklund Saksberg fått loss pengar för att årligen kunna finansiera två sjuksköterskors specialistutbildningar på halvfart.

En har redan börjat utbilda sig till distriktssköterska. Till hösten väntas ytterligare en påbörja sin specialistutbildning. Kanske med inriktningen äldrevård, palliativ vård eller möjligen psykiatrisk vård.

– Min vision är att bygga upp den här kompetensen i kommunen. I framtiden hoppas jag även att några av våra sjuksköterskor går forskarutbildningen. Vi kanske till och med behöver professorer, säger My Eklund Saksberg entusiastiskt.

Kinda kommun är den tredje kommunen i Östergötland som tecknat AST-avtal med Vårdförbundet. Sedan tidigare finns det liknande överenskommelser med Finspång och Söderköping.

– Det är fantastiskt roligt med en chef som är så på. Jag tycker det är modigt av de små kommunerna att lägga sig i framkanten av utvecklingen, säger förbundsombudsmannen Helena Eriksson på Vårdförbundets avdelning i Östergötland.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida