Södertälje

Chefssjuksköterska tog ut 170 000 kronor i månaden

Chefssjuksköterska tog ut 170 000 kronor i månaden
Chefssjuksköterskan på Södertälje sjukhus ska vissa månader ha kommit upp i en månadslön på 170 000 kronor. Arkivbild: TT

En chefssjuksköterska på Södertälje sjukhus har kunnat kvittera ut en lön på upp till 170 000 kronor i månaden genom att arbeta övertid som undersköterska.

23 januari 2018

Enligt ledningen avslöjades det strax efter att sjuksköterskan valde att avsluta sin anställning.

– Det var när vi skulle reglera slutlönen som det hela upptäcktes. Det fanns alltså inte någon misstanke dessförinnan, säger verksamhetschefen Michael Gårdebäck till Vårdfokus.

Tog undersköterskors pass

Den var tv-profilen och journalisten Elisabet Höglund som i sin blogg i förra veckan avslöjade turerna kring hur den förre chefssjuksköterskan konsekvent och under en längre tid arbetat ett stort antal övertidstimmar genom att bland annat ta undersköterskors extrapass på obekväma arbetstider. Detta trots att det ska ha funnits lediga undersköterskor till passen.

Chefssjuksköterskan ska själv ha attesterat sina egna löneutbetalningar.

Enligt Michael Gårdebäck är innehållet i bloggen i huvudsak korrekt, med undantag för vissa citat som antyder att arbetsgivaren har velat lägga locket på. Det stämmer inte, menar han.

Beordrade in sig själv

En chefssjuksköterska på sjukhuset i Södertälje tjänar uppskattningsvis cirka 40 000 kronor i månaden. Hur är det ens möjligt att kvittera ut 130 000 kronor extra för övertid?

– Det är det vi också reagerar på. Det är därför vi måste utreda detta. Men om man jobbar med kort varsel en lördag natt blir det mycket pengar, det blir en fyrdubbling av lönen. Chefssjuksköterskan har dessutom beordrat in sig själv till vissa arbetspass, säger Michael Gårdebäck.

Fortfarande återstår att se om det har begåtts något brott rent juridiskt. Någon polisanmälan har inte gjorts.

– Man kan på ett sätt säga att chefssjuksköterskan har missbrukat sin tjänsteställning. Men det är svårt att säga att det är olagligt. Däremot har det varit förtroendeskadande och olämpligt, säger Michael Gårdebäck.

Enligt SVT larmade fackliga företrädare redan 2016 om att chefssjuksköterskan arbetade extremt mycket övertid. Arbetstidslagen medger 200 timmar övertid per år utan dispens, men enligt Vårdförbundet hade chefssjuksköterskan jobbat 400 timmar övertid på bara ett halvår.

– Den gången handlade det bara om väldigt många övertidstimmar, inte om fiffel. Den här gången handlar det om summorna, hur arbetspassen har förlagts och på vilket sätt, säger Michael Gårdebäck till Vårdfokus.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida