Utbildning

Ny specialistutbildning inom demensvård

Ny specialistutbildning inom demensvård
Det finns en stor efterfrågan på specialistutbildade sjuksköterskor, inte minst inom äldreomsorgen. Arkivbild: Mostphotos

Nästa hösttermin startar Högskolan i Dalarna en specialistutbildning för sjuksköterskor som vill bli experter på demensvård - den första utbildningen av sitt slag i landet.

Sedan tidigare finns en uppdragsutbildning på Sophiahemmet där sjuksköterskor kan specialisera sig inom demensvård. Det finns också kurser på olika håll i landet. Men den utbildning som startar vid Högskolan Dalarna hösten 2017 är den första vanliga specialistutbildningen med fokus på demensvård.

Distansutbildning

Utbildningen är på distans och helt nätbaserad. Inga fysiska träffar ingår men studenterna kommer att ses och samarbeta via nätet.

– Det är för att vi ska nå så många som möjligt. Studenter ska kunna sitta över hela landet och läsa den här utbildningen, säger Lena Marmstål Hammar, programansvarig för den nya specialistutbildningen vid Högskolan Dalarna.

Hon berättar att den röda tråden kommer att vara personcentrerad omvårdnad. Studenterna ska få med sig kunskap om ledarskap och förbättringsarbete, teamsamverkan och handfasta omvårdnadsåtgärder, som hur du bemöter psykiatriska symptom hos en person med demens.

Klass och kultur

Ett annat fokus är omvårdnad som tar hänsyn till kulturella aspekter som klass, sexuell läggning och tro, med mera. Alla har rätt till lika vård och för demenssjuka är bakgrund och kultur viktigt.

– Många faller tillbaka och upplever saker från sin barndom och ungdom. Din kultur är viktig genom hela livet. Jag har exempelvis sett i min forskning hur man kan sjunga med personer med demens och att det minskar aggressivitet och underlättar omvårdnaden, säger Lena Marmstål Hammar.

Utbildningen som startar hösten 2017 har plats för 30 blivande specialistsjuksköterskor.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida