Danmark

Danska strejken uppskjuten

Danska strejken uppskjuten
Vissa framgångar i förhandlingarna i Danmark. Arkivbild: Mostphotos

Facken och arbetsgivarna får några veckor till på sig att försöka hitta en lösning. Men fortfarande hotar storstrejk och lockout bland sjuksköterskor och andra offentliganställda i Danmark.

I dag skulle sjuksköterskor, barnmorskor, radiografer, bioanalytiker och andra anställda inom stat, kommun och regioner gått ut i strejk i Danmark. Men nu har en medlare gett förhandlarna ytterligare två och en halv vecka på sig att försöka komma fram till ett resultat.

Fortsatta förhandlingar

Beskedet kom precis innan påskhelgen och förhandlingarna har fortsatt sedan dess. Det var vissa framsteg i dialogen på det statliga området som låg till grund för beslutet att fortsätta. 

Konflikten handlar både och lön och arbetsvillkor. Bland annat kräver facken för offentliganställda – som i Danmark förhandlar gemensamt – löneökningar på 8,6 procent under de närmaste tre åren, i likhet med vad de privatanställdas fackförbund i Danmark lyckats förhandla sig till.

Medlarens besked innebär att en strejk kan bryta ut först den 22 april. En lockout, det vill säga arbetsgivarnas stridsåtgärd att stänga ute anställda från sina arbetsplatser, kan träda i kraft först den 28 april.

Omfattande strejk

Skulle medlaren innan dess komma fram till att fortsatta förhandlingar är helt lönlöst kan strejken bryta ut tidigare.

Totalt har cirka 75 000 offentliganställda, däribland 6 000 sjuksköterskor, varslat om strejk. Arbetsgivaren har i sin tur varslat om lockout för 440 000 offentliganställda.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida