Sommarbemanning 2019

”De borde sälja sina veckor dyrare”

”De borde sälja sina veckor dyrare”
Region Norrbotten får sätta sin lit till att ordinarie personal skjuter på sina semesterveckor. Foto: Gettyimages

I Norrbotten ger varje uppskjuten semestervecka 9 000 kronor extra. Den som hoppar in på arbetspass ersätts med runt en tusenlapp extra. Det är för billigt, tycker Vårdförbundet.

Arbetsgivarens erbjudande i Region Norrbotten i sommar gäller sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, barnmorskor och sjuksköterskor.

– 9 000 kronor per vecka är alldeles för lite. Om man ska sälja sin semester bör man få en rejäl kompensation, i paritet med vad hyrpersonal får, säger Elisabeth Lindblad, vice avdelningsordförande i Vårdförbundet i regionen.

Tillbaka till sommarkartan

Elisabeth Lindblad, Vårdförbundet

Hon jämför med hur inhyrda barnmorskor i grannregionen Västernorrland nyligen erbjudits 95 000 kronor i månaden, vilket skulle göra kring 22 000 i veckan, räknar hon ut.

– Men vi tycker ju att man ska ta de fyra veckor man har rätt till under sommaren. Våra medlemmar behöver vila och återhämtning när vi har en så pressad situation under hela året. Med alla nerdragningar har vi ju sommarbemanning året runt, säger Elisabeth Lindblad.

Modellen har använts även tidigare år för att bemanna vården i Region Norrbotten. Ersättningen har också ökat med åren.

Max fyra veckors semester får skjutas fram utanför perioden juni–augusti. Men det är bara i mycket sällsynta fall som personal skjuter på så många veckor, enligt Ulrika Sundquist, HR-direktör i Region Norrbotten. I de flesta fall handlar det om någon enstaka vecka. 

Är det här ett hållbart sätt att klara somrarna, tycker ni?

– Det är inte önskvärt, vi vill ju att våra medarbetare ska ha sin lagstadgade och välförtjänta semester. Men eftersom vi inte fått tillräckligt med vikarier är vi tacksamma för att vi har medarbetare som hjälper oss med bemanningen, säger Ulrika Sundquist.

I Region Norrbotten råder hyrstopp men med dispens kan i särskilda fall specialistsjuksköterskor hyras in.  

Stötta de nya

Att skjuta på semestern är frivilligt. Behovet i de enskilda verksamheterna styr, chefen avgör. Att sprida ut semestrarna är viktigt av flera skäl.

– Vi rekryterar en stor del sjuksköterskor som tar sin examen i juni. Det är viktigt att de får en bra introduktion och att vi har ordinarie personal i tjänst som kan stötta dem under de perioder det handlar om, säger Ulrika Sundquist.

Den av Vårdförbundets yrkesgrupper som går in och tar enstaka arbetspass under semesterperioden får 900 kronor extra på vardagar och 1 300 kronor om det är helg, förutom kvalificerad övertidsersättning.

Vårdförbundets Elisabeth Lindblad säger att hon förstår varför vissa väljer att ”sälja sin semester”.

– De planerar att ta semester senare och då hjälper det dem att få guldkant på tillvaron. Men vi har fall med medlemmar som avstått från semester och sedan inte fått den beviljad under hösten heller – det är inte alls vanligt, men organisationen är ju så slimmad att det kan inträffa.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida