Bristen på sjuksköterskor

De cyklar och springer för att locka sjuksköterskor

De cyklar och springer för att locka sjuksköterskor
Mikael Kjellander och Andreas Dahlqvist, enhetschefer på Karsuddens sjukhus cyklar och springer sex mil mellan Eskilstuna och Katrineholm i syfte att locka 25 nya medarbetare. Foto: Stina Järperud, Katrineholms-Kuriren

Mikael Kjellander och Andreas Dahlqvist befinner sig just nu ute på vägarna mellan Eskilstuna och Katrineholm. Den ena cyklar, den andra springer. Allt i syfte att rekrytera nya sjuksköterskor till det rättspsykiatriska sjukhuset Karsudden i Katrineholm.

9 november 2018

– Vi vet att det finns kompetens i grannstäderna. Det är många som pendlar hit från Eskilstuna, Norrköping och Stockholm. Vi ville göra ett jippo för att avdramatisera avståndet mellan städerna genom att cykla och löpa, säger initiativtagaren Mikael Kjellander, till Katrineholms-Kuriren.

Mikael Kjellander är skötare, Andreas Dahlqvist sjuksköterska. Båda är enhetschefer på olika avdelningar på Karsudden. Men de är också träningsfantaster. Mikael Kjellander har bland annat genomfört triathlontävlingen Ironman på Hawaii. Andreas Dahlqvist är motionscyklist som ägnat åtskilliga timmar av sin fritid åt att trampa runt på sin mountainbike.

Behöver 25 nya kolleger

Mellan Eskilstuna och Katrineholm är det cirka sex mil. För en normaltränad cyklist tar det cirka 3,5 timmar att avlägga den sträckan. Andreas Dahlqvist kommer förmodligen att klara av det på betydligt kortare tid än så.

Hur lång tid det tar för Mikael Kjellander som ska springa hela vägen till Katrineholm är mer osäkert. Men han räknar med att klara av det på lite mindre än sex timmar.

Båda startade sina motionslopp klockan nio i morse, från tågstationen i Eskilstuna.

I samband med att Karsuddens sjukhus efter årsskiftet ska öppna en ny avdelning behövs 25 nya medarbetare, främst sjuksköterskor.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida