Coronaviruset

De har smittspårat hundratals

De har smittspårat hundratals
Många som Kristina Nyström och Maria Iglicar Berntsson på Smittskydd ringde upp blev chockade över att få veta att de kunde vara smittade av coronaviruset. Bild: Privat

Kristina Nyström och Maria Iglicar Berntsson är sjuksköterskor med skrivbordstjänst. För Smittskydd Västra Götaland har de tillsammans med sina kolleger intervjuat  hundratals personer de senaste veckorna.

Till sist blev det ogörligt. Allt fler fall ramlade in. I måndags ändrades strategin för hela landet. Nu testas patienter med symtom på covid-19 som behöver läggas in och i vissa fall sjukvårdspersonal. Allt för att skydda de mest utsatta. Så nu har arbetet fått nya rutiner.

– Nu har vi ett nära samarbete med Vårdhygien, de är experter på hur man förhindrar smitta på sjukhusen och äldreboende och börjar få väldigt mycket att göra nu, säger Maria Iglicar Berntsson.

– De gör det praktiska arbetet, vi finns där för samverkan. Är det komplicerad smittspårning hjälper vi till och ringar in personerna, säger Kristina Nyström.

Ofta chockade

De två smittskyddssjuksköterskorna kommer att ha nytta av sina erfarenheter från de senaste veckorna, då det handlade om att kontakta varje enskilt fall med bekräftad covid-19. Deras uppdrag var tydligt: Intervjua de smittade per telefon, ta reda på när de fick symtom och vilka, och vilka kontakter de haft sedan dess. De allra flesta de talade med då hade varit utomlands och åkt skidor.

– Vi uppmanade dem att inte gå till jobbet, skolan eller att ha sociala kontakter. Det togs emot väldigt bra överlag. De ville inte riskera att sprida det vidare, säger Maria Iglicar Berntsson.

Konstigare blev det att ringa upp dem som varit i kontakt med de insjuknade och som löpte risk att ha smittats. De fick veta att de skulle hålla sig hemma, inte ha sociala kontakter och kontakta Smittskydd vid symtom och då få testa sig.

– Det kunde variera mellan två och 40 personer per smittad som vi fick ringa upp. Det blev inga snabba samtal, ofta blev de chockade och oroliga och det var inte bara att dumpa dem efter att ha lämnat informationen. Vi lade jättemycket kontakttid på dem och ringde gärna upp dem nästa dag också för att de skulle förstå hur viktigt det var att de stannade hemma, berättar Kristina Nyström.

Blev orimligt

Hon beskriver de här veckorna som ”förr” och slås av hur kort tid den typen av smittspårning egentligen pågick, liksom över hur nyss strategin förändrats.

– Från början kunde vi jobba så men sedan blev det orimligt. Det rasade först i Stockholm och sedan för oss när man fick ta 35-40 vårdpersonal ur tjänst för att de haft kontakt med någon smittad. I sådana lägen kan vården inte fungera.

Det som gäller nu är att alla som känner av minsta symtom ska hålla sig hemma. Samtidigt försöker Västra Götalandsregionen att jobba upp bra rutiner för testning av vårdpersonal.

– Det ska vara lätt att få hjälp att testa sig om man är vårdpersonal. Det är ångestfyllt att inte veta om man för med sig en smitta in i vården, säger Kristina Nyström.

Båda sjuksköterskorna har under intervjuerna med smittade framför allt slagits av hur olika covid-19 kan yttra sig.

Knappt några symtom

– Allt från att inte ens få feber, till att bli inlagd för att man är så sjuk. Många yngre och medelålders får en beskedlig sjukdomsbild och vi förstod tidigt hur svårt det kan vara att urskilja symtomen, säger Kristina Nyström.

– En del jag talade med som varit utomlands hade bara lite snuva och kände sig ruggiga i kroppen men gick och testade sig, ”hellre en gång för mycket”, som de sa. Och så visade testet att de fått viruset. Hade de inte tagit det hade de gått och jobbat, instämmer Maria Iglicar Berntsson.

Smittskyddsarbetet fortsätter i lite annorlunda spår. Förutom att stödja verksamheter inom vård och omsorg sorterar och sammanställer Kristina Nyström och Maria Iglicar Berntsson de uppgifter de hittills fått in, hämtar in ny data om covidsmittade patienter och följer utvecklingen i samhället och hälso- och sjukvården. De finns också där för att besvara frågor från till exempel allmänheten, skolor och förskolor.

Utvecklingen har gått snabbt. Gymnasier och högskolor har stängt och alla sociala kontakter ska minimeras. Det är nästan overkligt, tycker Kristina Nyström.

– Det här trodde vi inte på Smittskydd för en dryg vecka sedan. 

Dessa smittspårades

Totalt ringde Smittskydd Västra Götaland upp mellan 200 och 300 personer som haft kontakt med någon av de patienter som var bekräftat smittade av covid-19. För att följa upp en person gällde att:

  • kontakt skett ”ansikte mot ansikte”.
  • avståndet varit inom cirka 2 meter.
  • kontakten pågått 10-15 minuter. 
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida