Debatt. ”Ta kömiljarderna och höj specialistsjuksköterskors löner”

Debatt. ”Ta kömiljarderna och höj specialistsjuksköterskors löner”
Hugo Lagercrantz, tidigare verksamhetschef på Astrid Lindgrens barnsjukhus, vill ta pengar från kömiljarderna och lägga på specialistsjuksköterskors löner. Arkivbild: Colourbox

Svensk sjukvård håller inte längre den världsklass så som politikerna påstår. Därför måste en satsning på specialistsjuksköterskorna till. Det menar den tidigare verksamhetschefen vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, Hugo Lagercrantz, i en debattartikel.

I en debattartikel i Dagens Nyheter riktar Hugo Lagercrantz skarp kritik mot socialminister Göran Hägglund (KD) för att han ständigt hävdar att den svenska sjukvården är bäst i världen.

Så är inte fallet längre. Länder som Frankrike, Holland, Österrike, Cypern och Storbritannien håller på många områden en högre kvalitet i sin vård än Sverige, skriver Hugo Lagercrantz.

Han oroar sig särskilt för utvecklingen inom barnmedicinområdet, som han anser har blivit eftersatt på senare år.

Orimligt låga löner

För att vända utvecklingen föreslår Hugo Lagercrantz en rad åtgärder, bland annat att de så kallade kömiljarderna används till att höja specialistsjuksköterskornas löner. ”Det är orimligt att barnmorskor och barnsjuksköterskor tjänar mindre än sjuksköterskor på vårdcentraler och sjukhem”, skriver han. 

Han föreslår även att:

Läkarutbildningen ska ledas av ämnesansvariga akademiker. Läkarkandidater bör undervisas av skickliga och empatiska kliniker och inte av dataprogram.

Små barn får tillgång till barnspecialister som husläkare, samt ge allmänläkare en mer gedigen utbildning i barnmedicin.

Universitetssjukhusen förstatligas och att ett bonussystem införs som gynnar forskning och läkemedelsprövning.

Fler läkarsekreterare anställs så att läkare avlastas från administration och på så sätt ges mer tid till sina patienter.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida