#rättlön

Delningarna på Instagram gav Hanna råg i ryggen

Delningarna på Instagram gav Hanna råg i ryggen
Hanna Nilsson i Lomma kommun fick ett rejält påslag på sin timlön efter att hon skrivit ett brev till sin chef. Foto. Josefine Möllerberg .

Efter att har läst kollegors löneberättelser på Vårdfokus Instagram tog Hanna Nilsson mod till sig och bad chefen om högre lön. Det gick över förväntan – nu vill hon peppa fler att göra samma sak.

För ett par veckor sedan uppmanade Vårdfokus sina följare på Instagram att berätta om vilken lön de tycker att de förtjänar under hashtaggen #rättlön. Flera av inläggen vittnade om skillnader på tusentals kronor mellan den lön sjuksköterskorna har i dag och den lön de anser sig vara värda utifrån sin erfarenhet, kompetens och det ansvar de har över människors liv.

En av dem som tog del av inläggen var Hanna Nilsson. Hon arbetar som timanställd sjuksköterska inom Lomma kommun samtidigt som hon läser specialistutbildningen för vård av äldre. Hanna Nilsson stortrivs med jobbet, samtidigt kände hon att lönen hon fick inte speglade den insats hon gjorde på jobbet.

– Jag undrade om jag kanske bara var girig, men så såg jag att det var fler i min situation. Då tog jag mod till mig och skrev ett mejl till min chef, berättar hon.

Innehållet i det här blocket kan inte visas

Du har valt att inte acceptera cookies på vårdfokus.se, därför kan inte detta innehåll visas.

Ändra mina inställningar för cookies

Vill stanna på samma ställe

I mejlet punktade hon upp sina argument.

– Jag skrev helt ärligt hur situationen ser ut: Om jag som sjuksköterska ska få högre lön måste jag byta jobb – och det vill jag inte. Det skulle vara synd för mig, men också för verksamheten som går miste om kontinuitet och kompetens. Gör man ett bra jobb ska man också få betalt för det.

Jag blev alldeles paff över att det var så enkelt.

Hanna Nilsson om att höja sin timlön.

Hanna Nilsson har arbetat inom Lomma kommun i åtta år. Hon började som vikarie inom hemtjänsten, utbildade sig till undersköterska och sedan ett par år arbetar hon som sjuksköterska. Hon har valt att jobba som timvikarie då hon gillar flexibiliteten och friheten att kunna välja sina egna arbetstider. Helst jobbar hon kvällar och nätter eftersom hon inte gillar att gå upp tidigt på morgonen.

Kort efter att Hanna Nilsson skickat iväg mejlet till sin chef, Pia Månsson Zander, blev hon uppringd av henne.

– Vi pratade en stund och sedan gav hon mig ett bud som var något lägre än det jag begärt så jag lade ett nytt förslag. Det accepterade hon. Det innebär att jag nu kommer att få flera tusen kronor mer i månaden. Jag blev alldeles paff över att det var så enkelt, säger Hanna Nilsson.

Vill behålla kompetensen

Vilken timlön hon nu fått vill hon inte uppge till Vårdfokus. Det vill inte heller enhetschef Pia Månsson Zander:

– Egentligen var det inte brevet som var avgörande utan jag hade redan tänkt på det innan. Hanna är en av dem som låg lägst och jag ville höja hennes timlön. Hon är en jätteduktig sjuksköterska och dessutom går hon sin nu vidareutbildning nu. Det är en kompetens vi gärna vill behålla, säger Pia Månsson Zander.

Att måna om timvikarierna är extra viktigt nu, säger hon. Lomma kommun satte nyligen stopp för bemanningssjuksköterskor – något som man varit ganska beroende av under en längre tid.

– Bemanningssjuksköterskorna gör fina punktinsatser, men de kan inte vara med och driva kvalitetetsarbete och utveckling av vården som vi önskar, säger Pia Månsson Zander.

Kommer ni att göra liknade satsningar på de fast anställda sjuksköterskorna?

– Det vill jag inte kommentera i nuläget, säger Pia Månsson Zander.

Hanna Nilsson hoppas nu att fler kollegor ska våga göra som hon – och att fler chefer ska svara på samma sätt som hennes chef gjorde. Även om arbetsmiljön är viktig menar hon att lönen är det som får sjuksköterskor att stanna kvar i dag.

Sjuksköterskorna Hanna och Håkan Nilsson, dotter och far i Lomma kommun

Hanna Nilssons pappa Håkan Nilsson är också sjuksköterska och har arbetat 31 år i Lomma kommun. När han gick i pension i höstas behövde inte Hanna längre kallas ”Håkans dotter”. Men det händer att de fortfarande ses på jobbet när pappa hoppar in på timmar. Foto. Privat.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida