stängda vårdplatser

”Det måste få kosta att få tillbaka sjuksköterskorna”

”Det måste få kosta att få tillbaka sjuksköterskorna”
Precis som på många andra håll i landet har många sjuksköterskor slutat i Region Östergötland vilket fått till följd att man inte kan hålla vårdplatser öppna. Arkivbild: Colourbox

Sjuksköterskebristen i Östergötland gör att allt fler vårdplatser stängs. I ett brev till regionledningen varnar nu 17 specialistläkare för att de inte längre kan ta ansvar för patientsäkerheten.

– Egentligen finns inga andra lösningar än att betala riktigt rejält för att få tillbaka sjuksköterskorna. Det måste få kosta, säger Olga Bednarska till Corren.se. Hon är en av 17 specialistläkare som undertecknat brevet.

I måndags stängdes 8 av de 25 vårdplatserna på den medicinska akutkliniken, mava, vid Linköpings universitetssjukhus. Bristen på sjuksköterskor har blivit så stor att det inte längre går att hålla vårdplatserna öppna. Totalt är 45 vårdplatser nu stängda inom medicinlinjen, något som fått läkarna att reagera starkt.

”Djupt oroade”

”De internmedicinska specialisterna och bakjoursgruppen på US är djupt oroade”, skriver de i brevet till regionledningen.

Läkaren Olga Bednarska förklarar för Corren att det känns som att deras arbete i dag främst kretsar kring att trolla med platserna. Genom att tala om att de inte kan ta ansvar för patientsäkerheten vill läkarna göra tydligt hur allvarlig situationen är.

Ragnhild Karlsson, vice avdelningsordförande för Vårdförbundet i Östergötland, är tacksam för läkarnas stöd.

– Vi har länge påtalat problemen, men regionledningen sticker huvudet i sanden. Det är ingen brist på sjuksköterskor, men det är brist på bra villkor, säger hon och tillägger: nu är det fritt fall.

Mandat att sätta löner

Vårdförbundet har bland annat kritiserat att enhetscheferna inte ges mandat att sätta löner, utan är toppstyrda av HR. Man är också mycket kritiska till det bonussystem som regionen infört och som innebär att extrapengar betalas ut en gång per halvår till de som jobbat mycket obekväm arbetstid.

– Vi tycker det är fel att lägga pengarna på ett sådant bonussystem, det har heller inte gjort att sjuksköterskor valt att stanna kvar. Erbjud i stället bra arbetstider och en löneutveckling som gör att sjuksköterskor och barnmorskor inte slutar.

Men för i år medger inte budgeten att någon större lönesatsning görs, enligt Ditte Pehrsson-Lindell, vårddirektör i Region Östergötland.

Innebär en ökad risk

– Vi gjorde en stor lönesatsning på Vårdförbundets grupper förra året, framför allt de som arbetar i dygnet runt-verksamhet. Men vi har ju en ekonomisk verklighet att förhålla oss till också, säger hon.

Håller du med läkarna om att patientsäkerheten är hotad när antalet vårdplatser dras ner?

– Allt är inte svart eller vitt. Men vårdplatsbrist innebär alltid en ökad risk och det här är en allvarlig situation som vi gör allt för att lösa.

Vad gör ni?

– På kort sikt försöker vi använda oss mer av vår interna bemanningsenhet, vi har också fått en tillfällig dispens för att kunna ta in hyrsjuksköterskor. Vi öppnar även ett antal vårdplatser på andra avdelningar.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida