Teknik som förenklar

Droppräknare för sjuksköterskor sprids snabbt på nätet

Droppräknare för sjuksköterskor sprids snabbt på nätet
Skriv in volym och antal timmar som droppet ska gå så får du svar på dropptakten.

Stressigt på jobbet och svårt att hålla koll på vilken dropptakt du ska ställa in på patienten. Nu finns en enkel droppkalkylator på nätet som ger dig svaret på mindre än en sekund.

19 januari 2017

Sidan heter Dropptakt.se (se länk intill denna artikel) och är gratis.

Den är skapad av sjuksköterskan Kristian Kornhag vid infektionskliniken på Skånes universitetssjukhus i Malmö och vännen Jonas Kolben som är programmerare.

– Idén till sidan kom från ett eget behov. Jag kan själv inte hålla dropptakter memorerade i huvudet, speciellt inte när det handlar om udda volymer och infusionstider, säger han.

– Det är egentligen ingen svår uträkning, men att förenkla ett moment när arbetstempot är högt är åtminstone värdefullt för mig.Och då borde det kunna vara det för någon annan också tänkte jag.

Volym och tid

Måttenheterna är samma som i ordinationen, så inga värden behöver omvandlas. Volymen anges i milliliter, tiden i hela timmar. Svaret kommer direkt utan någon fördröjning.

Jag har inte uppfunnit något nytt. Droppkalkylatorn bygger på en enkel matteformel, säger sjuksköterskan Kristian Kornhag. Foto: Jesper Berg

– Min tanke var att göra ett väldigt förenklat verktyg med en enda funktion, som går snabbt och lätt att nå. Om man behöver klicka runt för att nå hjälpmedlet så förloras själva poängen med att det ska gå snabbt och enkelt. Då kan man lika gärna göra en egen uträkning, säger Kristian Kornhag.

Sidan lades upp på nätet för bara några dagar sedan. Redan har tusentals unika besökare uppmärksammat den.

Fungerar i mobilen

Sidan är anpassad för smartphones. Genom att lägga den som ett bokmärke direkt på skärmen har man direkttillgång till den oavsett om man befinner sig nära läkemedelsrummet eller inne hos patienten.

– Om behov finns kanske vi utvecklar en mobilapp som även kan nås offline, säger Kristian Kornhag.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida