Du får 20 000 om du hittar en sjuksköterska

Du får 20 000 om du hittar en sjuksköterska
Bonus väntar för den som rekryterar en kollega i Norrköping. Arkivbild : Colourbox

Från alla håll i landet kommer rapporter om svårigheter att få tag på sjuksköterskor —  landsting och kommuner tar till nya grepp i jakten på personal.

Tipsa om en sjuksköterska, och få mellan tio och tjugo tusen kronor i bonus. Det är Norrköpings kommuns nya strategi  för att bemanna främst hemsjukvården och äldrevården.

Kampanjen som riktar sig till de anställda drar i gång på fredag den 2 maj, och gäller tips som leder till varaktig anställning.

 – Vi har provat traditionell annonsering. Det saknas drygt 20 sjuksköterskor, nu tar vi till nya grepp. Bland annat hoppas vi kunna locka tillbaka sjuksköterskor som lämnat yrket, säger Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör vid Norrköpings kommun.

Distrikt och äldrevård första prioritet

Högst på önskelistan står distriktssköterskor och sjuksköterskor specialiserade på äldrevård.

Bristen på sjuksköterskor blev extra påtaglig efter en hemsjukvårdsreform tidigare i år där kommunen tog över hemsjukvården från landstinget och vissa sjuksköterskor valde att stanna kvar hos sin tidigare arbetsgivare.

 – Det här är ingen metod som har använts tidigare i Norrköping, men det är stor brist på sjuksköterskor och man måste göra något för att rekrytera, säger Helena Eriksson, avdelningsordförande vid Vårdförbundet i Östergötland.

 Är det ett bra sätt att rekrytera?

– Det har jag ingen åsikt om. Det är klart att det finns en risk att personal flyttar mellan arbetsplatser i länet, men till syvende och sist är det ändå individen som bestämmer var den vill arbeta och vad den tycker är en bra arbetsplats. Anställda som rekryterar varandra kan öka möjligheterna till rätt mängd personal. 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida