Ebola. Kön växer för att få hjälpa till

Ebola. Kön växer för att få hjälpa till
Stefan Liljegren visar Hans Rosling och Helena Nordenstedt hur de ska klä på sig för att inte ens en hudglipa ska vara oskyddad. Foto: Sanna Björkman

Efter kritiken mot Sveriges insats i Västafrika tränas nu vårdpersonal på Karolinska institutet för klara att arbeta ute på fältet. Några har redan flygbiljetterna klara.

På mindre än en vecka har en tvådagars intensivkurs satts ihop för att på bästa sätt förbereda svenska hjälparbetare inför arbete i eboladrabbade områden. Intresset för utbildningen har varit stort, både från sjukvårdspersonal och allmänhet, berättar Kim Brolin från Kunskapscentrum för katastrofmedicin på Karolinska institutet, KI.

Kim Brolin, KIKim Brolin

Sverige ska bland annat bidra med en isoleringsenhet för misstänkt smittade hjälparbetare i väntan på evakuering. Att skydda just internationell personal ses som oerhört viktigt. Skulle de smittas påverkar det hela insatsen och skrämmer bort även de lokalanställda.

Låtsas vara på plats

I en gammal gymnastiksal har de hängt upp vita plastskynken över ribbstolarna för att efterlikna ett ebolacentrum på plats. Inne i det provisoriska omklädningsrummet står gummistövlarna på rad och väntar. En livsviktig del i träningen är att hantera skyddsutrustningen vid av- och påklädning.

Två av deltagarna, Hans Rosling, professor i internationell hälsa, och läkaren Helena Nordenstedt, visar hur nogranna och fokuserade de måste vara. Inte en enda glipa hud får blottas för då finns smittrisken där. När allt är klart tar de en sista koll i spegeln. Bakom ett par immiga skyddsglasögon säger Hans Rosling:

– Det är som att lära sig köra bil. Första gången känns det omöjligt, andra gången går det bättre och tredje är man redo. Nu känner jag mig trygg.

Kommunikation är a och o för att ha kontroll på situationen och man jobbar alltid minst två och två.

– Vi ska alltid ha koll på varandra, att skyddsdräkten är intakt och att man inte råkar få virus på huden, men det yttersta ansvaret för sin säkerhet har man själv, säger Stefan Liljegren, en av instruktörerna som nyligen kom hem efter att ha arbetat för Läkare utan gränser i Monrovia i Liberia.

Första åker på fredag

Av de tjugo deltagarna på kursen reser elva, bland andra läkare, sjuksköterskor och logistiker, till Monrovia på fredag i den svenska insatsen. Två av dem som har sagt ja till att delta är Hans Rosling och Helena Nordenstedt.

De kommande veckorna kommer samma kurs att ges igen vid två tillfällen, sammanlagt utbildas ett sextiotal. Nu börjar kön av intresserade att växa.

– ­Vi har fått många sökande. De som har ett uppdrag inom den närmaste tiden prioriteras. Det är viktigt att man har erfarenhet från endera fältarbete eller infektionssjukvård, säger Kim Brolin

Kursen är ett samarbete mellan Läkare utan gränser, Myndigheten för säkerhet och beredskap, Folkhälsomyndigheten och Karolinska institutet. Nästa gång kursen ges är den 20-21 oktober och den 28-29 oktober. Är du intresserad av att delta hör av dig till:

anneli.eriksson@ki.se

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida