Årets skolsköterska

Eldsjäl går hem och hämtar eleverna

Eldsjäl går hem och hämtar eleverna
Anna Rönnhede, skolsköterska i Bergsjön i östra Göteborg, har fått pris som Årets skolsköterska.

I Bergsjön har vissa familjer problem som gör att skolbarnen skolkar. Men då kommer deras skolsköterska Anna Rönnhede och knackar på. Nu får hon pris som Årets skolsköterska.

10 februari 2016

Skolsköterskan Anna Rönnhede har arbetat på Solbackeskolan i Bergsjön sedan 2006. Den lilla skolan har elever upp till årskurs 6 och de flesta har ett annat modersmål än svenska. Frånvaron i skolan är förhållandevis hög, många föräldrar är engagerade i att deras barn går i skolan, men andra kan ha problem som leder till att barnen har stor frånvaro. De missar också ofta att sjukanmäla barnen.

– Vissa kan vara arbetslösa och själva inte komma upp på morgonen. Då får barnen varken frukost eller hjälp att komma iväg till skolan. En del av våra skolbarn har alldeles för hög frånvaro, de missar då det viktiga skolarbetet, säger hon.

Sociala problem

Anna Rönnhedes engagerade arbete i området, som är tyngt av sociala problem, belönas nu med utmärkelsen Årets skolsköterska av Riksföreningen för skolsköterskor.

Anna Rönnhede finns med överallt i skolans arbete. Tillsammans med kuratorn har hon rastaktiviteter i ett eget litet hus på skolgården. Dit kommer elever som vill spela spel och umgås.

– Det är också ett lättare sätt för dem att få komma och prata. Då slipper de gå till mottagningen och säga att det är sjuka.

Farligt med utflykt

Att åka hem och träffa frånvarande elever hemma började de med efter den uppmärksammade händelsen i Göteborg för några år sedan då ett barn fördes bort av en man. Föräldrarna trodde under dagen att barnet var i skolan.

Så nu när läraren inte får något svar när de ringer går elevhälsoteamet hem.

– Det händer nästan varje dag. Ibland följer barnet med tillbaka, och ibland är de sjuka och då vet vi det.

Föräldrarna i området kommer ofta från länder med krig och oro. De har inte alltid samma uppfattning av vad som är farligt för deras barn, som andra svenskar.

– Här cyklar många utan hjälm och åker bil utan bälte. Men däremot kan de uppfatta utflykter och övernattningar på läger som skrämmande. Därför är jag alltid med på allt. Barnen tycker det är roligt att komma iväg.

Föreläsning om sömn

I nomineringen till priset listar rektorerna en mängd aktiviteter och sammanhang där Anna Rönnhede är drivande.

Hon har tjej- och killgrupper, föreläsningar om sömn, motion och mat för föräldrarna, ingår i mat-hälso- och tryggråd och är dessutom support för det datoriserade journalsystemet. När hon upptäckte under hälsosamtalen i årskurs två att få av eleverna hade någon fysisk aktivitet på fritiden drog hon igång hälsopromenader.

– Ja, jag är visst med överallt. Det är roligt att jobba här och det känns att man behövs. Jag känner mig inte ensam som skolsköterska för jag är en i kollegiet.

Krävs specialistutbildning

I går krävde Riksföreningen för skolsköterskor och Svenska skolläkarföreningen i en debattartikel att skolsköterskor ska vara legitimerade sjuksköterskor. Det efter att en gymnasieskola anställt en undersköterska som skolsköterska. Anna Rönnhede ifrågasätter också anställningen. Hon har själv specialistutbildning till både barnmorska och skolsköterska.

– Det krävs att du har en specialistutbildning. En vanlig sjuksköterska får exempelvis inte vaccinera på skolan. Specialistutbildningen behövs verkligen för att göra jobbet bra. Det verkar möjligen lätt att mäta och väga, men det är analyserna som är svåra och det sociala arbetet.

– Det kan inte vara tillåtet att anställa en undersköterska för det ansvaret.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida