Emil-rättegången. SOS-sjuksköterskan förklarade sig oskyldig

Emil-rättegången. SOS-sjuksköterskan förklarade sig oskyldig

Under rättegångens första dag förklarade sig SOS-sjuksköterskan oskyldig. Foto: Lars Nyman

Strax innan rätten bröt för lunch fick den åtalade SOS-sjuksköterskan berätta med egna ord om varför han inte skickade ambulansen till 23-årige Emil Linell. "Jag är fullständigt oskyldig", sade den 52-åriga sjuksköterskan.

14 november 2011

På ena sidan sitter den åtalade sjuksköterskan, klädd i vit skjorta. Bredvid sitter hans advokat Björn Hurtig. På den andra sidan sitter åklagaren Gunnar Fjaestad och Emil Linells mor och styvfar. En stor del av förmiddagens förhandlingar har ägnats åt åklagarens bevispunkter.

Åklagaren har gått igenom vad arbetet på SOS Alarm innebär. Upprepade gånger poängterade han att medicinskt index ska följas och att patienter med andningssvårigheter alltid ska prioriteras högt. Han underströk också att bedömningen ska göras utifrån en symtombild – sjuksköterskan ska inte försöka att ställa en diagnos.

Vänner lämnade salen

När det blev dags att spela upp samtalet mellan Emil Linell och SOS-sjuksköterskan valde flera av Emils vänner att lämna salen för att slippa höra. Emils mamma höll för ögonen och de av Emils vänner som var kvar i rättssalen grät. SOS-sjuksköterskan satt större delen av tiden och följde med i sina papper, med händerna knäppta framför sig.

Alla samtalen spelades upp och i efterhand var det inte svårt att höra att Emil flåsade och hade svårt att andas. Det var långa samtal, där Emil ibland försvann och dessemellan bad om att få en ambulans. ”Hjälp, snälla, skicka en ambulans!” sade han.

SOS sjuksköterskan talade lugnt och försökte övertyga Emil om att han visst kunde andas. Han uppmanade honom att sätta sig upp, men Emil svarade att han inte kunde. Emil stönade och flåsade. På frågan när han var född svarade han ”en tisdag”.

Därefter redogjorde åklagaren för hur SOS-sjuksköterskan kontaktade en kollega och sedan ringde en jourläkare. Jourläkaren fick dock aldrig kontakt med Emil eftersom han vid det laget inte längre kunde svara i telefon.

– Hjälpen var bara några minuter bort, sade åklagaren samtidigt som han påpekade att det fanns flera tillgängliga ambulanser i närheten.

Inga svar i obduktionsrapporten

Av obduktionsrapporten framgår att det inte går att besvara frågan om Emil hade kunnat överleva om en ambulans hade skickats direkt. Just det sköt SOS-sjuksköterskans advokat Björn Hurtig in sig på när åklagaren var klar med sin del.

– Om man inte kan säga att Emil hade överlevt om ambulans hade skickats direkt så kan man inte heller hävda att det handlar om vållande till annans död, sade Björn Hurtig.

Han medger att SOS-sjuksköterskan har agerat fel, men anser inte att han agerat oaktsamt.

– I efterhand kan vi säga att det var fel, men då det hände fick sjuksköterskan uppfattningen att Emil hade panikångest.

Sjuksköterskan gav sin version

Strax innan avbrottet för lunch fick SOS sjuksköterskan själv möjlighet att berätta om det som hände. Han började med att poängtera att varken SOS Alarm eller Socialstyrelsen har bett om hans version och att det här är första gången som han får berätta sin version av saken.

– Jag förstår familjens sorg, men jag har inte underlåtit med vett och vilja att ge Emil ambulans. Jag är fullständigt oskyldig, sade han.

SOS-sjuksköterskan berättade därefter om att de var underbemannade med en person och att han inte kunde höra att Emil hade lufthunger eller några sjukliga andningsljud.

– Telefonrådgivning är väldigt svårt. Man vet inte vad som har hänt före eller vad som kommer att hända. Det är här och nu som gäller.

Han beskrev att han inte förstod vad Emil ville ha hjälp med. Han fick inte pusselbitarna att gå ihop och berättade om hur han rådgjorde med en kollega och med jourläkaren.

– I min värld ville jag ha ut hjälp till Emil och tänkte att jourläkaren kunde bedöma om det behövdes ambulans, sade sjuksköterskan.

Efter lunch återupptas rättegången med åklagarens förhör av sjuksköterskan.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida