En tops för?att rädda liv

En tops för?att rädda liv
Kajsa Resare Sahlin, en av alla nyanmälda stamcellsdonatorer. Foto: Sanna Björkman

En tredjedel av alla som behöver ?en stamcellstransplantation blir utan för att det inte går att hitta en ?lämplig givare.

3 augusti 2016

För att locka fler att bli stamcellsdonatorer lanserade Tobiasregistret tillsammans med Barncancerfonden kampanjen #topsaförlivet under Almedalsveckan i Visby.?

Den som ville bli donator kunde enkelt lämna ett salivprov och en hälsodeklaration som fylldes i på en blå läsplatta på plats. En av dem som bestämde sig var 25-åriga Kajsa Resare Sahlin.??

— Jag är här med jobbet och såg att de stod här redan i går. Det känns självklart att ställa upp, det skulle jag vilja att någon annan gjorde för mig. Jag har tänkt på det tidigare, men det har inte blivit av, sa hon.?Om och när det blir aktuellt med en donation vet hon inte, det är först när det dyker upp en matchning mot hennes prov i registret som hon kommer att kallas.?

Totalt fick Tobiasregistret med sig 162 nya registrerade från Almedalen. Kampanjen har också lockat rekordmånga att anmäla sig som donator på webben, enligt Camilla Lindgren, informatör.

Fakta

Lägg dig extra tidigt några kvällar per vecka för att få mer sömn.? Låt disken/tvätten vara för en kväll.? Rör dig regelbundet, promenera mer.? Ät bra och regelbundet.? Öva dig i att säga nej.? Gör vardagliga saker långsamt; prata, gå, äta.? Lyssna på vad din kropp säger. Sänk kraven på dig själv.? Gå ner i tid på jobbet om du kan.? Delegera mer, be om hjälp.? Lär dig avslappning/mindfulness.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida