Erbjuds bonus för varje extrapass

Erbjuds bonus för varje extrapass
Centrallasarettet i Västerås erbjuder anställda sjuksköterskor bonus för varje extrapass under sommaren. Vårdförbundet kritiserar förslaget och vill hellre se anställningar.

Sjuksköterskor på Centrallasarettet i Västerås erbjuds bonus för varje extrapass de tar under sommaren. Vårdförbundet ogillar metoden och ser hellre att landstinget anställer vikarier.

Precis som på många andra håll i landet har Centrallasarettet i Västerås problem med att få ihop sommarbemanningen. Totalt saknas 20 vikarier, framför allt specialistsjuksköterskor på medicin och akuten.

För att rädda situationen på de utsatta avdelningarna har sjukhuset gått ut med ett sommarerbjudande. Men i stället för de veckoerbjudanden som använts tidigare somrar får de anställda ersättning per arbetat pass. Enligt Vestmanlands läns tidning ger ett dagpass 1 500 kronor extra och ett nattpass 2 000 kronor.

Tina Javidi, huvudskyddsombud för Vårdförbundet i Västmanland, säger att man precis som tidigare år är djupt kritiskt till bonussystemet.

– Det här påverkar patientsäkerheten eftersom personal som är i stort behov av semester lockas att ta erbjudandet. Personalen blir allt mer slutkörd och efter sommaren måste de ändå få sin semester, så problemet skjuts bara på framtiden, säger Tina Javidi till Vårdfokus.

En av orsakerna till bristen på sommarvikarier är sjuksköterskestudenternas löneupprop. Även i Västmanland vägrar många ingångslöner under 24 000. Tina Javidi tycker att kravet är rimligt och att landstinget brister i ansvar som inte anställer dessa personer.

– Det handlar om prioriteringar. Finns det pengar till stafettläkare så borde det finnas pengar till sjuksköterskor.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida