Ett tjugotal specialistsjuksköterskor lämnar Akademiska i Uppsala

Ett tjugotal specialistsjuksköterskor lämnar Akademiska i Uppsala
Biträdande sjukhusdirektör Björn Ragnarsson berättar att man inlett en rekryteringsprocess till de vakanta tjänsterna. Under tiden får antalet vårdplatser anpassas efter bemanningen.

Ett tjugotal specialistsjuksköterskor har lämnat Akademiska sjukhuset i Uppsala för att i stället jobba på en privat operationsklinik. Sjukhusledningen jobbar nu på att ersätta dem och lovar att patienterna ska få den vård de behöver.

Det hela började tidigare i vår när Haile Mahteme, en av få överläkare i Sverige som bemästrar den typ av operation som ger bukhinnecancerpatienter en chans till överlevnad, valde att lämna sjukhuset. Han var missnöjd med att hans team hade splittrats vid en omorganisation, vilket medförde att köerna till behandlingen växte, och han ansåg att det hotade patientsäkerheten.

I stället startade han en personalkooperativ klinik på Samariterhemmet, strax intill Akademiska, där han fortsätter att arbeta med samma behandling. Nu har ett tjugotal specialistsjuksköterskor från olika avdelningar beslutat sig för att följa med.

Vårdförbundet oroas

Maj Wineström, Vårdförbundets huvudskyddsombud på Akademiska, är orolig för att personalflykten ska påverka arbetsmiljön och patientsäkerheten. Samtidigt har hon full förståelse för att specialistsjuksköterskorna väljer att sluta.

– Finns det en arbetsgivare som ger bättre lön och bättre arbetsvillkor är det inte särskilt förvånande att man byter.

Ännu har specialistsjuksköterskornas avhopp inte fått några allvarliga konsekvenser. Kvarvarande personal är flexibel och tar extrapass. Men det i sig påverkar hälsan och Maj Wineström tror att det kommer att dyka upp arbetsmiljöproblem till hösten.

Patienter remitteras

Biträdande sjukhusdirektör Björn Ragnarsson berättar att man inlett en rekryteringsprocess för att fylla de tjänster som är vakanta. Under tiden får antalet vårdplatser anpassas efter bemanningen. Man siktar även på att till hösten kunna nystarta en operationsverksamhet av patienter med bukhinnecancer.

– De patienter som behöver vård och omsorg ska givetvis få det. Men det blir ett produktionsbortfall under en period nu. Det innebär att vi kommer att få remittera patienter.

För tillfället har inte Akademiska något avtal med Haile Mahtemes cancerklinik som ligger ett stenkast bort, men ett sådant arbete pågår. I nuläget kan patienterna bara remitteras till Malmö och utlandet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida