Falsk sjuksköterska lurade till sig narkotiska preparat

Vid två tillfällen den här veckan har en person utklädd till sjuksköterska lyckats lura till sig narkotiska läkemedel på Varbergs sjukhus. Vi måste bli mycket tuffare med kontrollerna, säger chefläkaren.

Det var en person utklädd till sjuksköterska som i tisdags och onsdags besökte två olika avdelningar på sjukhuset och lyckades få med sig narkotiska preparat. Personen uppgav sig komma från en annan avdelning och bad att få låna läkemedel till en patient.

– Tyvärr var inte de tjänstgörande sjuksköterskor som lämnade ut preparaten tillräckligt noggranna med legitimationskontroll, säger chefläkaren Bengt Karlsson.

Reagerade – men för sent

Vid det andra tillfället reagerade sjuksköterskan som lämnat ut preparaten i efterhand och ringde till avdelningen som den falska sjuksköterskan sagt att hon kom ifrån. Då upptäcktes bedrägeriet som nu är polisanmält.

– Vi har rutiner som gör att det här inte ska vara möjligt. Tyvärr är vi nog lite för godtrogna inom vården, vi måste bli tuffare med att kontrollera legitimation och följa de rutiner som finns, säger Bengt Karlsson.

Liknande fall i Halmstad

Hallands sjukhus i Varberg har läkemedelsautomater som kräver både säkerhetskoder och legitimationskontroll. När de av någon anledning inte kan användas finns rutiner för dubbelsignering så att felaktiga uttag inte ska vara möjliga.

Tidigare i år inträffade ett liknande fall vid Hallands sjukhus i Halmstad. Även där hade personen mycket god kännedom om sjukhusets organisation och rutiner och kunde på så sätt manipulera personalen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida