Lex Maria-anmälan

Falsk sjuksköterska polisanmäls

I juni avslöjades att en anställd inom rättspsykiatrin var en falsk sjuksköterska. Då hade hon delat medicin och medverkat i vårdplanering i ett halvår. Nu polisanmäls ärendet.

I juni väcktes misstankarna om att kopian på sjuksköterskelegitimation som den närmaste chefen fått, var en förfalskning. En kontroll hos Socialstyrelsen och högskolan visade att misstankarna var riktiga. Den anställda var inte färdig sjuksköterska och hade ingen legitimation, skriver den rättspsykiatriska enhet som nu gjort en lex Maria-anmälan.

Socialstyrelsen har informerat chefen för den rättspsykiatriska kliniken att en polisanmälan kommer att göras.

Kliniken utredning visar att kvinnan under sitt halvår som sjuksköterska på arbetsplatsen hanterat patienternas mediciner och medverkat i vårdplaneringen för ett fåtal patienter. Några felmedicineringar eller felbedömningar har inte upptäckts. Hon arbetade med somatiskt sjuka patienter och inte nattetid.

Kvinnan gjorde en snabb vårdkarriär på den rättspsykiatriska kliniken, framgår det av anmälan. Sommaren 2015 jobbade hon som sjukvårdsbiträde i cirka tre månader, sommaren 2016 som undersköterska i ett halvår och i januari i år återkom hon som legitimerad sjuksköterska.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida