läkemedel

Farmaceut gav sjuksköterskor mer patienttid

Farmaceut gav sjuksköterskor mer patienttid
Andelen avvikelser med koppling till beredning av infusioner minskade med 60 procent. Arkivbild: Mostphotos

Det patientnära arbetet för sjuksköterskorna ökade kraftigt när farmaceuter tog över läkemedelsberedningen på en intensivvårdsavdelning för barn i Göteborg.

Det visar en studie från barn och intensivvårdsavdelningen på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg som presenterades på patientsäkerhetskonferensen i förra veckan, enligt tidningen Svensk Farmaci.

Under en fyramånadersperiod tog farmaceuter över arbetet med beredning av läkemedel, bland annat infusioner. Normalt är det ett tidskrävande arbete för sjuksköterskorna och arbetsuppgiften är särskilt komplex inom barnintensivvård eftersom riktlinjerna för läkemedelshanteringen i regel är anpassade efter vuxna patienter.

Samtidigt som det patientnära arbetet ökade från i snitt 30 till 111 minuter under ett dagpass så minskade också tidsåtgången för läkemedelshantering för sjuksköterskan på motsvarande sätt, från 90 till 22 minuter per pass.

Möjligheten för sjuksköterskan att ta ut sin rast ökade dessutom från 58 procent till 77 procent.

En annan positiv effekt var kopplad till patientsäkerheten. Under de fyra månader som en farmaceut arbetade med läkemedelsberedningen minskade andelen avvikelser med koppling till beredning av infusioner med 60 procent, jämfört med föregående fyramånadersperiod, skriver Svensk Farmaci.

Vårdfokus har tidigare skrivit om flera lyckade försök där farmaceut avlastar sjuksköterskorna, bland annat på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida