Festivalsjukvård

Festivalvård – inte bara skavsår och fylla

Festivalvård – inte bara skavsår och fylla
Flera personer skadades 2014 när blixten slog ner mitt i festivalområdet. Nu laddar vården för en ny festivalhelg på det gamla flygfältet i utkanten av Norrköping. Arkivbild: TT

På torsdag flyttar delar av Region Östergötlands akutsjukvård till ett stort gammalt flygfält i utkanten av Norrköping och Sveriges största musikfestival - Bråvalla.

29 juni 2016

Vrinnevisjukhuset ligger på andra sidan stan och närmaste tillnyktringsenhet i Linköping. Region Östergötland har därför valt att bygga upp en klinik, mitt bland festivalfirarna på Bråvalla, som ska kunna ta hand om allt från skavsår och fylla till allvarliga skador och sjukdomsfall.

Unik lösning

130 medarbetare från regionen kommer under tre dagar att utföra kvalificerad sjukvård med proppar i öronen i ett sjukvårdstält och ett tillnyktringstält.

Det här är en unik lösning som Region Östergötland valt för att minska trycket på akutmottagningen och effektivisera vården under Sveriges största musikfestival, berättar sjuksköterskan Helene Eriksson, projektledare för festivalsjukvården.

Helene Eriksson

– Vi insåg att det skulle bli ett jättetryck på sjukhuset annars och långa transporter eftersom Vrinnevi ligger på andra sidan stan. Vi var också rädda för undanträngningseffekten. Därför valde vi att göra så här, säger hon.

Direktspår till sjukhuset

Det går inte att bli opererad ute på Bråvallafestivalen, men sydd och tejpad. Misstänkta frakturer skickas vidare till sjukhuset.

– Vi har ett direktspår till röntgen och belastar inte akutmottagningen, säger Helene Eriksson.

Från tillnyktringstältet finns också ett direktspår till mer avancerad vård i de fall där det behövs.

Inga bemanningsproblem

Personalen i sjukvårdstältet och tillnyktringstältet jobbar i team som arbetsleds av två ledningssjuksköterskor. På festivalområdet finns också ett mobilt sjukvårdsteam och ett resursteam som utgår från sjukvårdstältet.

På vissa spelningar som bedöms som mer riskfyllda än andra finns ett ”back stage-team” med sjuksköterskor och läkare.

Till skillnad från många andra i sommar har Helene Eriksson inte haft några problem med att rekrytera sjuksköterskor. Många vill vara med och bedriva festivalsjukvård. Hon får fler intresserade än hon har behov av.

Drick vatten

Helene Eriksson beskriver sjukvården på festivalområdet som en akutmottagning i fält. Men en liten gnutta förebyggande arbete bedrivs också av sjukvårdspersonalen:

– Vi försöker informera festivalbesökarna om ”varannan vatten”, att de ska dricka mycket vatten.

Runt 2 000 personer brukar få hjälp av sjukvården på Bråvallafestivalen. Många gånger kanske det bara behövs ett plåster, men 2014 var ett festivalår med stor dramatik. Då skadades tio personer vid ett blixtnedslag och två personer klämdes i publiken under en konsert.

Festivalsjukvård i siffror

  • 130 medarbetare från Region Östergötland jobbar under årets Bråvallafestival
  • 1 500 till 2 000 personer brukar få vård under festivaldagarna
  • 100 till 170 personer tas om hand i tillnyktringstältet
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida