Lön och villkor

Fick löneökning på tio procent – och högre status

Fick löneökning på tio procent – och högre status
"Nu är det roligare att gå till jobbet", säger Catarina Westman, sjuksköterska i Ljusnarsbergs kommun. Foto: Privat

Då: Ett gäng trogna tysta sjuksköterskor som togs för givet. Nu: Ett uppskattat team som fått kommunledningen att förstå vad de gör på jobbet. Så gick det till när sjuksköterskan Catarina Westman och hennes kolleger såg till att bli rätt värderade.

Catarina Westman och hennes tio sjuksköterskekolleger i Ljusnarsbergs hemsjukvård är vana vid att ta ansvar. De kör bil på oplogade vägar när trygghetslarm ljuder mitt i vintern. Året om lurar älg, rådjur och grävling i granskogen.

Många patienter och brukare bor flera mil från närmaste sjukhus. Med en distriktsläkare på telefon gör sjuksköterskorna viktiga bedömningar.

– Det är ett stort ansvar när du är mitt ute i skogen och ensam med en dålig patient, säger Catarina Westman.

Slentrianmässiga argument

När sjuksköterskorna arbetar kväll, helg och natt är de ensamma i tjänst med ansvar för alla inskrivna patienter och samtliga boenden i den lilla kommunen – ett arbete de länge tyckt varit felvärderat.

Under flera år halkade sjuksköterskornas löner efter. Argumenten för låga påslag var ett slentrianmässigt ”vi har inte råd, kommunen är liten och fattig”. Men i samtal med ansvariga politiker och tjänstemän började Catarina Westman och hennes kolleger förstå att ingen riktigt verkade veta vad en kommunsjuksköterska gör, vilken avancerad vård de bedriver och hur stort ansvar de tar.

Offensiv kampanj

Sjuksköterskorna bestämde sig för att göra något. Sedan i höstas har de haft möten med alla politiska företrädare och kommunledningen. De har presenterat lönestatisk som de grävt fram från kringliggande kommuner och landsting där lönerna är högre. Framför allt har de presenterat sig själva.

Vissa möten har alla 11 sjuksköterskor varit på. De har berättat vilka de är, vad deras verksamhet består av och vad en kommunsjuksköterska gör på jobbet.

– Vi har försökt få dem att förstå värdet av att ha en kompetent grupp med stor erfarenhet i en kommun som har så hög procent andel äldre, berättar Catarina Westman.

Stort lönepåslag

Kommunsjuksköterskorna är en liten homogen grupp med lång erfarenhet, de flesta har varit anställda länge. Nu var de trötta på att bli tagna för givet – och budskapet gick fram.

Gruppen fick ett lönepåslag på 10 procent i årets lönerevision. Medellönen var tidigare 30 000. Generellt sett motsvarar löneökningen 3000 extra i månaden, men det varierar eftersom lönen är individuell.

Nu säger kommunen att den vill vara en attraktiv arbetsgivare och ser vinsten med att behålla sin personal. Catarina Westman gläds åt attitydförändringen och känner sig hoppfull inför framtiden. Hon får medhåll från sin kollega Linda Björk, geriatriksjuksköterska i kommunen.

– Lönen är en stor del, men det allra viktigaste är att vi känner att de lyssnat på oss, säger hon.

 

Fler framgångar

Tillsammans med en tredje kollega är de fackliga företrädare på arbetsplatsen och har slitit hårt tillsammans för att få till den här förändringen. Därför är det kul att ha ännu fler framgångar att glädjas åt.

Från och med början av juni har sjuksköterskorna efter påtryckningar inte längre bara en utan två fyrhjulsdrivna bilar att ta sig fram med. Både hemsjukvården och hemtjänsten har också fått extraljus på alla bilarna.

– Nu känns det mycket säkrare att åka ute i skogen, när man ser älgarna, rådjuren, hararna och grävlingarna framför bilen, säger Catarina Westman.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida