flyktingvård

Flyktingar krävde hälsoundersökningar

Ett hundratal flyktingar vid Migrationsverkets anläggning i Kristinehamn protesterade mot att de inte fått hälsokontroller och sjukvård.

2 december 2015

– De säger att läkare kommer nästa vecka, nästa vecka, men ingen kommer, säger en man till Nya Wermlands-Tidningen.

Omkring 350 asylsökande från olika länder bor på boendet HK Center i Kristinehamn. Ett hundratal av dem protesterade i måndags mot att det inte har gjorts några hälsokontroller och säger att de inte fått sjukvård.

Tvingas prioritera

– Det har kommit väldigt många flyktingar samtidigt till Kristinehamn så just nu har vi fått prioritera vård som inte kan anstå, men vi gör även hälsokontroller fortlöpande, säger Ulrika Thufvesson, verksamhetschef vid vårdcentralen, till Vårdfokus.

De asylsökande är oroliga för att det ska spridas smittsamma sjukdomar när så många människor bor tätt inpå varandra. Andra behöver mediciner och det finns diabetiker som har problem med sina blodsockervärden, enligt Nya Wermlands-Tidningen.

Anställer fler

Ulrika Thufvesson berättar att bara denna vecka kommer man att hinna med omkring 50 hälsokontroller.

– Vi håller dessutom på att bemanna upp med fler sjuksköterskor, men det tar lite tid eftersom de som ska börja jobba med detta har uppsägningstider som gör att de inte kan börja arbeta omedelbart.

Många asylsökande

De asylsökande har också uttryckt besvikelse över att det inte finns läkare och sjuksköterskor på själva boendet.

– Vi har prövat det förut, men kommit fram till att det fungerar bättre och blir mer effektivt om vi har hälsokontrollerna på vårdcentralen. Vi har också en öppen mottagning för de som behöver mer akut vård, säger Ulrika Thufvesson.

Kristinehamn har på kort tid fått ta emot omkring 800 asylsökande som bor på flera olika boenden.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida