Bedrägeri

Försökte lura patient att betala flera tusen för nytt läkemedel

En äldre kvinna i Mora blev i går uppringd av en man som utgav sig för att vara läkare. Han erbjöd henne en ny revolutionerande blodtrycksmedicin, förutsatt att hon satte in 28 000 kronor på ett visst bankkonto.

Den man som ringde upp sa att han var överläkare på Mora lasarett. Patienten hade en tid inbokad hos en sjuksköterska på sin vårdcentral, vilket han sa sig känna till. Mannen uppmanade kvinnan att sätta in 28 000 kronor på ett bankkonto. Medicinen skulle hon få av sjuksköterskan i samband med besöket på vårdcentralen. Sedan skulle pengarna betalas tillbaka av försäkringskassan.

Men kvinnan var inte så lättlurad som den falska läkaren hade hoppats. Efter att han ringt en tredje gång ringde hon upp sin vårdcentral för att höra om det mannen sagt verkligen kunde stämma. Det gjorde det naturligtvis inte.

Inget dataintrång

Hur mannen hade fått reda på att kvinnan hade en tid inbokad på vårdcentralen är det ingen som vet.

– Hon hade fått sin tid bokad muntligen. Den fanns visserligen noterad i den elektroniska journalen. Men enligt vår it-chef finns det inga spår av något dataintrång. Vi tror att informationen kan ha läckt muntligen till mannen på något vis, säger landstingsjuristen Lena Jönsson.

Landstinget Dalarna har nu hjälpt kvinnan att anmäla händelsen till polisen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida