Arbetsmiljö

Förtvivlad situation för sjuksköterskor anmäls

Förtvivlad situation för sjuksköterskor anmäls
Det är svårt att få sjuksköterskor till Härjedalen. Arkivbild: Mostphotos

Sjuksköterskorna i Härjedalens kommun är för få och arbetsgivaren får inga sökande till vakanserna. Trots den pressade arbetssituationen finns ingen handlingsplan menar Vårdförbundet som nu skickat in en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Bemanningssituationen beskrivs som förtvivlad för de kommunala sjuksköterskorna i Härjedalen till följd av underbemanning. Det finns flera vakanser och vid korttidsfrånvaro blir arbetssituationen än mer ansträngd. En sjuksköterska kan då få ansvar för ytterligare 68 vårdtagare i ett geografiskt stort område, vilket innebär en dubblering av antalet patienter.

Vårdförbundet i Jämtland får dagligen signaler från medlemmar om situationen som råder.

– Vi har påpekat läget för arbetsgivaren sen i vintras och kommit med förslag på åtgärder, men det har inte blivit bättre. Det är därför vi skickar in en anmälan till Arbetsmiljöverket nu, säger Maria Lindgren som är huvudskyddsombud för Vårdförbundet i Jämtland.

Locka med hög lön

I anmälan till Arbetsmiljöverket skriver Vårdförbundet att både arbetsbelastningen och arbetstiderna för sjuksköterskorna ökat och att det saknas en tydlig handlingsplan för hur situationen ska lösas både på kort och lång sikt.

– Vi vet att det kan vara svårt att få sökande till glesbygden och har kommit med förslag om hur de skulle kunna göra. Till exempel kan man erbjuda rejält höga löner för att åtminstone få intresserade att söka. I kontakt med sjuksköterskorna kan de sedan fråga vad just de har för önskemål för att börja arbeta där, säger Maria Lindgren.

För att lösa bemanningen i sommar har kommunen erbjudit sköterskorna 10 000 kronor extra per vecka som de jobbar i stället för att ta semester. Enligt Maria Lindgren anser dock Vårdförbundet att eftersom det har varit, och fortfarande är, en ansträngd situation så behöver sjuksköterskorna sin semester för återhämtning i sommar. 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida