Fyra år gräns för uppgifter från HSAN

Den undersköterska som, enligt en JO-anmälan,spritt ut uppgifter om en kollegas indragna sjuksköterskelegitimation har inte fått uppgifterna från Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Nämnden lämnar inte ut uppgifter äldre än fyra år.

Vårdfokus berättade i fredags att kvinnan hade JO-anmält Socialstyrelsen för att ha lämnat ut uppgifterna om hennes indragna sjuksköterskelegitimation.  Men Socialstyrelsen förnekade och trodde att det var Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) som hade lämnat ut informationen.

– Besluten är offentliga men vi söker bara fyra år tillbaka i tiden då vi får förfrågningar.  Längre ska inte våra beslut ligga människor till last i offentliga sammanhang. Ingen hos oss kan söka bakåt till 1990-talet, säger Aud Sjökvist, generaldirektör på HSAN.

Kvinnan har fått sitt liv förstört. Hon skriver i sin anmälan att hon är utsatt för förtal och mobbning i det lilla samhälle där hon bor. Hon har blivit samtalsämnet bland de 200 som arbetar på hennes arbetsplats. Hennes chef ska också ha uttryckt att hon inte är välkommen på äldreboendet där hon är anställd som undersköterska sedan sju år. 

 – Det kan finnas många som har tillgång till de här uppgifterna och uppfinningsrikedomen är otrolig då det gäller mobbning. Det är helt sanslöst hur folk kan få tag i uppgifter när de vill åt någon, konstaterar Aud Sjökvist.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida