Gav antibiotika från byrålådan efter rynkbehandling

Gav antibiotika från byrålådan efter rynkbehandling
Sjuksköterskan gav en filling-behandling, där man med en injektion fyller ut rynkor. Foto: Mostphotos

Sjuksköterskans tandläkarbekant skrev ut läkemedlen.

6 februari 2015

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, riktar kritik mot en sjuksköterska som arbetar med kosmetiska ingrepp vid en privat mottagning.

För snart ett år sedan fick en klient en så kallad filling-behandling för att släta ut rynkor i ansiktet. När en infektion tillstötte fick klienten antibiotikatabletter – utskrivna till sjuksköterskan personligen.

Bekant skrev ut recept

Enligt sjuksköterskan hade en tandläkarbekant skrivit ut antibiotika och andra läkemedel att användas vid akuta behov efter de kosmetiska ingreppen. Det bekräftas även av ett ”delegeringsintyg” som tandläkaren lämnat till sjuksköterskan.

Det finns läkemedel som kan ges på generell ordination vid behov, efter att en sjuksköterskebedömning gjorts, men läkemedel som antibiotika räknas inte till dem.

Då patientens infektion inte blev bättre kontaktade hen en vårdcentral i stället. Där reagerade en distriktssköterska på händelsen och gjorde en anmälan till Ivo.

Dubbel kritik

Det har varit svårt för Ivo att bedöma vilka åtgärder sjuksköterskan utfört vid patientbesöken eftersom händelseförloppet inte går att kartlägga ordentligt på grund av otydlig journalföring. Sjuksköterskan kritiseras nu därför av Ivo både för sin bristande dokumentation och för att ha överskridit sin behörighet när patienten fått läkemedel utan giltig ordination.

Generella ordinationer får endast ges av legitimerad läkare och Ivo ska nu ta ställning till om ett ärende även ska öppnas för den inblandade tandläkaren.

(Diarienr Ivo: 8.6.1-25247/2014-15)

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida