Gävleborg: Distriktssköterskor missnöjda med beredskapspeng

Distriktssköterskornas uppror mot förändringarna i hemsjukvården fortsätter, ersättningen för att ha beredskap för hembesök på nätter och helger är för låg. På måndag fortsätter förhandlingarna.

Den 1 februari sker en omorganisation som innebär att det mesta – men inte all – hemsjukvård i Gävleborg går över i kommunal regi. För distriktssköterskorna innebär det att de måste vara beredda att åka ut på hembesök utöver ordinarie arbetstid, med en ersättning på 16 kronor i timmen, högre på helgerna.

Det har fått distriktssköterskorna i Ockelbo och Hofors att hota med att säga upp sig. Landstinget lovade då 400 kronor extra för vardagsnätterna. Men budet fick nej och i går, torsdag, avbröts förhandlingarna. Nu ska Vårdförbundet gå ut till medlemmarna och höra hur de ser på situationen. På måndag återupptas förhandlingarna med arbetsgivaren.

Även ambulanspersonalen är kritisk

Vårdfokus har tidigare rapporterat att oron är stor på fler håll inför omorganisationen. Även ambulanspersonalen dras in i arbetet med hemsjukvård. Deras uppgift blir att ansvara för vissa patienter nattetid. Enligt ambulanspersonalen har de inte kompetens för avancerad vård i hemmiljö och dessutom kan de tvingas avbryta uppdrag när det kommer akuta larm.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida