Gävleborg: Kompromiss klar men distriktssköterskorna blidkas inte

Det blev en halv seger för distriktssköterskorna i Gävleborg. Ensamarbetet ska minimeras och beredskapen på natten blir frivillig. Men det räcker inte, hotet från distriktssköterskorna om att säga upp sig finns kvar.

Den 1 februari går hemsjukvården i hela Gästrikland över i kommunernas regi, men vissa hembesök ska landstinget fortfarande ta hand om. Kommunerna ska ansvara för de patienter som behöver vård i hemmet i två veckor eller mer. Övriga hembesök ska även i fortsättningen utföras av landstinget med hjälp av ambulanspersonal och distriktssköterskor som ska utföra den icke planerade hemsjukvården.

Erbjöds 400 kronor

Från början ville arbetsgivaren att distriktssköterskorna som blir kvar i landstingets regi skulle ha beredskap på kvällar och helger och åka ut ensamma. På nätterna tar ambulansen över ansvaret, men om de är upptagna av larm skulle distriktssköterskorna rycka in även nattetid. Detta mötte starkt motstånd. Efter hot från distriktssköterskorna om att säga upp sig erbjöds 400 kronor i extra tillägg per natt utöver den närmast symboliska ersättningen enligt avtalet för att de finns till hands.

Ville få bort beredskapen helt

Nu har ytterligare kompromisser nåtts mellan fack och arbetsgivare som innebär att man slipper jobba ensam under beredskapen och att nätterna blir frivilliga.

– När det behövs kommer förfrågan att skickas ut på alla hälsocentraler. Det kommer att lösa sig för det finns frivilliga som vill ta det, säger Susanne Axlund Andersson, Vårdförbundet avdelning Gävleborg.

Hon ser kompromisslösningen som en halv seger för distriktssköterskorna som blir kvar i landstingets regi.

– Vi hade velat ha bort beredskapen helt och hållet och även slippa ensamarbetet utanför beredskapstiden, säger Susanne Axlund Andersson.

Hotar säga upp sig

Och snart kan både Ockelbo och Hofors stå utan distriktssköterskor, något som Vårdfokus tidigare har rapporterat om.

– Det sista jag hörde var att distriktssköterskorna i Ockelbo skulle söka nya jobb. När det gäller Hofors vet jag inte, säger Susanne Axlund Andersson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida