God vård går genom rutan

I arbetet med sjuka barn blir sjuksköterskan Madeleine Nilsson iakttagen i sitt arbete av oroliga föräldrar. Nu har hon fått en ny publik, efter sin medverkan i SVT:s realityserie "Rakt in i hjärtat".

Denna vinter har tv-tittare fått följa hjärtsjuka barn, deras familjer och personalen på barnhjärtcentrum i Lund. I närbild har vården före, under och efter hjärtoperationerna visats.

Det var en utmaning att ge god och professionell vård samtidigt som det skulle bli bra TV.

– Jag gillar när det händer lite nya saker. Responsen har varit enbart positiv och gamla bekanta har hört av sig, det är roligt, säger Madeleine Nilsson.

Föräldrarna är viktiga

För Madeleine Nilsson och hennes kolleger handlar arbetet inte bara om att ta hand om barnen,  även föräldrarna behöver mycket stöd. Både för deras egen del, men även för att de ska kunna finnas där för sina barn på bästa sätt. Det gäller att behålla lugnet, även om det är mycket att göra på avdelningen.

– De märker direkt om vi är stressade på hur snabbt vi går och pratar. Då blir de ännu oroligare, får fler frågor och ringer mer på klockan, säger hon.

I början var det svårt att svara på alla frågor från föräldrarna, och otaliga gånger var det bara att traska ut i korridoren och konsultera mer erfarna kolleger. Snart märkte Madeleine att det ingav större förtroende om hon visade att hon behövde rådgöra med sina arbetskamrater. I dag ser hon också att allt går mycket smidigare om föräldrarna är insatta i vården av sina barn.

På rätt plats

Med barnen är det ofta lättare att vara spontan. Redan som liten visste hon att det var just barn hon ville arbeta med. Ett barn är aldrig sjukt längre än det behöver, så fort de orkar vill de upp och leka.

Madeleine Nilsson

I vit bussarong och med vassa nålar blir Madeleine Nilsson ofta ”den onda” för barnet. Hon gillar inte den rollen, samtidigt som hon vet att det är för barnets bästa.

– Jag försöker att gå in en extra tur till barnen bara för att skoja och leka lite, så att jag inte bara ska förknippas med något obehagligt. Det är en balansgång, för de måste få lugn och ro för att känna sig trygga och få vara i fred med sina familjer.

Läs mer i nya numret av Vårdfokus.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida