Hon gjorde podden hon själv ville höra
Läkarstudenten Rebecca Levi saknade en podcast om symtom och diagnoser. Hennes och pappans diskussioner om ämnen som huvudvärk, yrsel och bröstsmärta har nu hittat sina lyssnare — varav många är sjuksköterskor.
Rebecca Levi tar läkarexamen efter nyår, medan hennes far, läkaren och neurologen Richard Levi har 30 års erfarenhet i yrket. Tillsammans gör de Medicinpodden och släpper nya avsnitt varje söndag.
Podden har fått många lyssnare, inte minst bland sjuksköterskor, som vill lära mer om vanliga symptom och de sjukdomar som kan ligga bakom.
Blödning eller migrän
De första avsnitten handlar om huvudvärk och där är differentialdiagnoserna många, alltifrån spänningshuvudvärk och migrän, till abscesser eller blödningar.
De enas i podcasten om att hastigt tillkommande kraftig huvudvärk är en varningssignal där hjärnblödning i första hand måste uteslutas. Likaså en ny och ökande huvudvärk, särskilt hos personer över 50, för migrän debuterar sällan så sent.
– Även om jag inte gillar att kalla 50-åringar för äldre, säger Richard Levi i podcasten.
Har gjort 22 avsnitt
De har redan gjort 22 avsnitt och är i full fart med fler. Det hela började med att Rebecca Levi själv saknade en medicinsk podd, både som student och i sitt arbete som underläkare under och efter termin 10.
– Det finns ju poddar om allt annat. Jag pendlar mellan Stockholm och Uppsala och önskade utnyttja tiden till att lära mig mer om medicin utan att för den delen alltid sitta och läsa. Någon annan kanske vill lära sig något nytt under söndagspromenaden, säger Rebecca Levi.
Den enda svenska medicinska podcast hon hittade var Ronden, som handlar om tre läkare som diskuterar medicin utifrån vardagen. Men hon ville ha ett konkret, handfast resonerande som genom ett samtal sökte sig fram till en diagnos.
Gillar att prata om medicin
Den fick hon göra själv – med sin egen pappa som är neurolog och professor i rehabiliteringsmedicin. De bor i olika städer och gillar att prata om medicin när de träffas. Nu har de strukturerat samtalen i podden utifrån den bok om symtom och diagnos som han skrivit tillsammans med en kollega.
Podden riktar sig till all personal i vårdsektorn som är intresserad. Läkare, sjuksköterskor, studenter, biomedicinska analytiker och andra.
– Vi har till stor del fått positiv feedback från sjuksköterskor. De är de som oftast jobbar i ambulansen och i triagen på akutmottagningar och gör en första bedömning. Vi riktar oss mot alla, det behöver inte vara någon skillnad på läkare eller sjuksköterskor. Alla vill väl lära sig mer medicin, säger hon.
Intervjuat specialister
De har gått hittills gått igenom huvudvärk, yrsel, rött öga, synstörning, öronvärk, hörselnedsättning, övre luftvägsbesvär, näsblödning, ansikts- och halsskador, skallskador och bröstsmärta. Dessutom har Rebecca intervjuat specialister inom infektion, gastroenterologi, psykiatri och anestesi.
De har samtidigt tagit sig förbi de egna nybörjarproblemen, som ett ekande ljud eller hur de bäst använder medicinska uttryck, som ibland är svåra att förstå.
– Nu säger jag till exempel både angina pectoris och kärlkramp för att det både ska vara lätt, men ändå lärorikt säger Rebecca.
Podcasten finns att lyssna på medicinpodden.libsyn.com eller i Itunes Store.