diabetes

Hälsoappar ger inte bättre värden

Hälsoappar ger inte bättre värden
Det finns en mängd olika appar som hjälper till att hålla koll på blodsockernivåer, mat och motion och mycket annat för personer med diabetes.

Egenmätning med hjälp av aktivitetsarmband och appar leder inte till mer stabila blodsockernivåer hos personer med diabetes typ 2, visar flera studier — på tvärs mot vad experterna hade förväntat sig.

22 januari 2016

Det finns en uppfattning om att egenmätning av blodsockernivåer med hjälp av appar skulle vara bra till exempel för patienter med diabetes typ 2, som inte reglerar blodsockret med hjälp av insulin. Men så är det inte, säger Kjell Asplund, tidigare diabetesläkare och ordförande i Statens medicinetiska råd, till Sveriges Radios vetenskapsredaktion.

– Nu när det görs större randomiserade prövningar där man lottar till att mäta blodsocker eller inte, blir jag och många inom diabetesvården väldigt förvånade över att det är väldigt små skillnader man ser, säger Kjell Asplund till SR.

Till Sveriges Radio säger Kjell Asplund att det är viktigare att stödja och utbilda patienterna bättre, bland annat i kost och hur de ska tolka sina blodsockervärden. Och en del kan till och med må sämre av de täta mätningarna.

– De är ambitiösa. De får beröm när de kommer på kontroller hos diabetsläkare eller sköterska, men de lever bara för nästa blodsockervärde.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida