lön och avtal

Här fick ingen veta hur de särskilt yrkesskickliga valdes ut

Här fick ingen veta hur de särskilt yrkesskickliga valdes ut
Anna Smedin är sjuksköterska i Strängnäs kommun och förtroendevald för Vårdförbundet. Foto: Hans Zetterberg.

Av omkring 40 sjuksköterskor i Strängnäs kommun ansågs 6 vara särskilt yrkesskickliga och fick större lönepåslag. Men vilka kriterier som ligger bakom har sjuksköterskorna själva inte fått veta. Nu efterlyser de större tydlighet inför nästa års lönesamtal.

? Vi har inte fått se några särskilda kriterier för hur vår yrkesskicklighet bedöms och det var inget som togs upp i lönesamtalen, säger Anna Smedin, sjuksköterska som arbetar i hemsjukvården i Strängnäs kommun.

Det har gått ett halvår sedan Vårdfokus träffade henne och kollegan Lina Cedervall och pratade om vad de förväntade sig av det nya avtalet mellan Vårdförbundet och SKL.

Läs också: ”Bra i teorin – men kommer det att fungera?”

Nu är det grå november och de nya lönerna är klara. I snitt landade löneökningarna för sjuksköterskorna i Strängnäs kommun på 3,8 procent.

Vet inte vad det innebär

? Det tycker vi är rätt okej. Personligen är jag nöjd med det påslag som jag fick, men vi tycker fortfarande att våra löner ligger lågt, säger Anna Smedin.

De har fått veta att sex sjuksköterskor har kvalificerat sig som ”särskilt yrkesskickliga” och fått mellan 1 600 och 3 500 kronor mer. Men ingen vet vad det innebär och vilka kriterier som ligger till grund för bedömningen.

Lina Cedervall är distriktssköterska och arbetar inom hemsjukvården i Strängnäs kommun. Foto: Hans Zetterberg.

? Om vi inte får veta vilka kriterier det grundar sig på är det svårt att veta vad man själv ska förbättra och jobba mot för att uppnå det, säger Lina Cedervall.

Blev som de befarade

Redan när Vårdfokus träffade dem i maj hade de frågor kring vad begreppet särskilt yrkesskicklig innebär, hur det ska värderas och hur kommunen skulle tolka det. Frågor som fortfarande är obesvarade.

? Det blev som vi befarade, det är väldigt godtyckligt och otydligt för oss, säger Anna Smedin.

En del i att det är otydligt kan bero på att de haft en tillfällig chef och de hoppas att det ska bli tydligare vilka kriterier som gäller med den nya chef som tillträdde för bara några veckor sedan.

Ann-Christine Södergran, som är den nya chefen, menar att hon först och främst måste få pejl på varje person.

? Jag har alltid arbetat med lönekriterier i min roll som chef så det kommer jag att fortsätta göra, men vad det innebär att vara särskilt yrkesskicklig kan jag inte säga nu.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida