Här finns vården på museum

Vill du titta på peanger från förr, låta barnen leka röntgensjuksköterska eller lära dig mer om psykiatriska behandlingsmetoder vid 1900-talets början? På ett medicinhistoriskt museum finns en hel del att utforska.Vårdfokus ger dig några tips om vart du kan åka.
Oavsett om du har semester eller en lucka i jobbschemat finns många utflyktsmål för den vårdnördiga, både på hemmaplan och utomlands.
SVERIGE
Medicinhistoriska museet, Uppsala
Vad: Inrymt i det gamla mentalsjukhuset Ulleråker i Uppsalas ligger stadens medicinhistoriska museum. Här får besökaren se utställningar som visar psykiatriska behandlingsformer och ta del av Ulleråkers sjukhus långa historia som en gång i tiden var som en egen stad i staden.
Här finns också medicinhistoriska föremål, berättelser om Akademiska sjukhusets mer än trehundraåriga historia och ett rum är fyllt med apotekshistoria.
Var:Eva Lagerwalls väg 8, 750 17 Uppsala
Öppettider: Tisdag kl 13-17, torsdag kl 13-17. Första söndagen i varje månad kl 13-17. Obs! Undantag förekommer
Inträde: Fri entré vardagar, söndagar i samband med föredrag 40 kr.
Mer info: http://www.medicinhistoriskamuseet.uu.se/
Vårdmuseet, Västerås
Vad: Ett medicinhistoriskt museum, som drivs av den ideella föreningen Medicinhistoriska Sällskapet Westmannia. Museet innehåller bland annat föremål, bilder och en modell från Västerås första sjukhus, en apoteksutställning, gammal tandläkarutrustning och mycket annat.
Var: Landstingshuset, ingång 6, Västerås
Öppettider: Under sommaren håller museet öppet onsdag 10 juli och onsdag 24 juli kl 12.00–17.00
Inträde: 20 kr
Mer info: https://visitvasteras.se/aktor/vardmuseet-vasteras/
Medicinhistoriska museet, Helsingborg
Vad: Helsingborgs medicinhistoriska museum ligger centralt i Gamla barnsjukhuset som är landets äldsta bevarade barnsjukhus. Utöver visning av de gamla barnsalarna, översköterskans lägenhet och material finns här en utställning om synen på hälsa, vad som anses friskt eller sjukt och hur detta har förändrats över tid.
Var: Bergaliden 20, Helsingborg
Öppettider: Tisdag kl 10-14 och torsdag kl 13-17. Obs: sommarstängt hela juli.
Inträde: Fritt
Mer info: https://www.kulturen.com/vara-besoksmal/medicinhistoriska-museet/
Livets museum, Lund
Vad: Med din egen kropp i centrum kan du bland annat mäta din reaktionshastighet, bli lurad av synvillor och testa luktsinnet. Du kan även undersöka näringsinnehållet i en egenkomponerad måltid och titta på din egen hud i 200 gångers förstoring. Utställningen berättar också om viktiga framsteg inom medicinen som har skett i Lund, till exempel inom dialys och utvecklingen av respiratorer.
Var: Lasarettsgatan 7
Öppettider: Tisdag till fredag kl 10–14 (helgfria dagar) och söndag kl 10–14
Inträde: Fritt
Mer info: https://www.kulturen.com/vara-besoksmal/livets-museum/
Kuriosa: I lekavdelningen kan barn ta på sig sjukhusrocken, röntga sina patienter och bearbeta upplevelser från museets utställningar. Här kan man också få svar på vilken muskel som aldrig vilar, hur många kilo hud vi tappar på ett år och hur mycket snor en person sväljer varje dag.
DANMARK
Medicinskt Museum, Köpenhamn
Vad: I den danska huvudstaden har det medicinska museet ett brett innehåll. Här finns material från sjukhus, öppenvård, biomedicinska laboratorier och information om handikapprörelsen, omvårdnad, förebyggande vård och folkhälsa.
Var: Bredgade 62, Köpenhamn
Öppettider: Tis-fre kl 10 -16, lö-sön 12-16.
Inträde: Vuxen: 75 dkr, student, pensionär och barn 5-16 år: 50 dkr, barn under 5 år fritt.
Mer info: https://www.museion.ku.dk/da/
Kuriosa: I entrén till museet står konstverket Femme vitale – en klänning som tillverkats av 27 774 tabletter, vilket ska motsvara tio års läkemedelsförbrukning för en kvinnlig patient med metabola syndromet.
STORBRITANNIEN
Florence Nightingalemuseet, London
Vad: Följ världens mest kända sjuksköterskas arbete och liv under den viktorianska eran. Damen med lampan har betydelse för sjuksköterskerollen än i dag.
Var: 2 Lambeth Palace Road, London, England.
Öppettider: Dagligen kl 10–17.
Inträde: 8 pund för vuxna, 5 för studenter, 4 för barn.
Mer info: www.florence-nightingale.co.uk
Har du fler tips på medicinhistoriska museum eller andra vårdrelaterade utflyktsmål? Maila gärna redaktionen info@vardfokus.se