Här hånar Skånepolitiker sjuksköterskorna på biva

Sjuksköterskorna på biva i Lund tjänar 60 000-80 000 i månaden påstår Miljöpartiets Lars Goedecke i Skåne och säger sedan: " Berätta det för allmänheten så får de fan inget stöd längre. Hur fan kan man ha det i månaden, hur duktig man än är. Och så hota att säga upp sig."Se videon som avslöjar miljöpartistens syn på konflikten.

Det var vid en aktion som genomfördes av Pontus Stenkvist från nätverket Rädda vården som Lars Goedecke, som sitter i regionfullmäktige för Miljöpartiet, luftade sina åsikter om intensivvårdssjuksköterskorna på biva.

Taget ur luften

När Pontus Stenkvist skämtar om att sjukvårdspolitiker tjänar 85 000  kontrar Lars Goedecke med att påstå att ”det är som syrrorna som ska sluta nu, de har 60 000-80 000 i månaden”. Sedan säger han: ”Berätta det för allmänheten så får de fan inget stöd längre. Hur fan kan man ha det i månaden, hur duktig man än är. Och så hota att säga upp sig”.

Men siffrorna är tagna ur luften. Enligt Region Skånes personaldirektör var den genomsnittliga grundlönen för biva-sjuksköterskorna 30 710 kronor i januari. Inklusive ob för helger och nätter låg bruttoutbetalningarna på i snitt 35 000 kronor.

Förlegad kvinnosyn

Bortsett från de felaktiga siffrorna tycker Mats Runsten, Vårdförbundets ordförande i Skåne, att det är anmärkningsvärt att Lars Goedecke hånar kvinnor som tjänar mycket för att de är högt kvalificerade.

– Specialistsjuksköterskor, som har hand om hjärtsjuka barn på en vårdavdelning som uppvisar världsledande resultat, är tydligen inte värda att tjäna pengar. Lars Goedecke verkar tycka att det här med kvinnor och sjuksköterskor och pengar är en kombination som inte går ihop.

”Ett sätt att utpressa”

När Vårdfokus ringer upp Lars Goedecke säger han att enligt hans källor kan sjuksköterskorna tjäna över 60 000, men han säger inte varifrån uppgiften kommer.

– Men man blir ju lite häpen när man hör hur mycket de tjänar.

Hur ser du på det som hänt på biva?

– Det är ju tragiskt att det ska behöva gå så långt. Självklart jobbar de jättemycket, men de har också väldigt fria händer. Det här är ju ett sätt att utpressa också, var har man då sitt ansvar?

Lars Goedecke anser också att det skrivs för mycket om negativa saker när det gäller vården i Skåne.

– Det stämmer inte med verkligheten och vi åstadkommer faktiskt mirakel i sjukvården. Dessutom finns det fortfarande mycket luft i systemen.

Videon är filmad av Hampus Linder.

Här är ordväxlingen i filmen

LG = Lars Goedecke
PS = Pontus Stenkvist

LG: Får du in din fot i FN så är din lycka gjord.
PS: Eller i Region Skåne, får man in sin fot där är lyckan gjord.
LG: Nej, absolut inte.
PS: 85 papp i månaden.
LG: Ha, Ha, Ha! ...driver du med mig?
PS: ...efter skatt.
LG: Det är som syrrorna (på biva), som ska sluta nu. De har 60-80 000 i månaden.
PS: Nej det har de inte.
LG: Jo det har de visst det.
PS: Det stämmer inte.
LG: Det har de visst det.
PS: Har de det?
LG: Berätta det för allmänheten så får de fan inget stöd längre. Hur fan kan man ha det i månaden, hur duktig man än är. Och så hota att säga upp sig.
PS: Okej.
LG: Var får de jobb nån annanstans.
PS: Du tror inte att de får jobb nån annanstans?
LG: Jo, men vem betalar det, även om de är specialister?
PS: Ja, jag vet inte.
LG: Det är klienten som sitter i kläm ju, patienten.
PS: Okej.
LG: Det är de vi kämpar för.
PS: Demokrati!

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida